A gerincsérv spontán gyógyulása, avagy az idő majd meggyógyítja

0
1552
elotte-utana-gerincserv

A „derékbecsípődésnek” van egy általános lefolyása. Kezdetben még a mozgás is nehéz, de fokozatosan csökken a fájdalom és könnyebbé válik a mozgás.

 

A sérülés utáni helyreállítási folyamathoz hasonló az, amikor elvágjuk az ujjunkat és elkezd gyógyulni. A szervezetünk elkezdi a vérzés megállítását, a gyulladás kezelését, és a seb hegesedését, hogy végül meggyógyuljon. Az emberi test a túlélésre van programozva, ezért a regeneráló folyamatok automatikusan elindulnak, de ez időbe telik és legtöbb esetben érdemes türelemmel várni a teljes gyógyulásra.

 

Egy 2017-es kutatás szerint, a gerincsérv spontán gyógyulásának esélye elérheti a 66%-ot.

Az általános elvek szerint minél nagyobb egy sérülés, annál hosszabb időre van szükség a gyógyuláshoz. A gerincsérv esetében ez a szabály azonban nem érvényes.

Több különböző vizsgálat is kimutatta, hogy minél előrehaladottabb a sérvesedés (pl. kiszakadt gerincsérv), annál nagyobb a spontán gyógyulás valószínűsége.

Mi is valójában a porckorong sérv?

A porckorongok, melyek a csigolyák között helyezkednek el, fontos szerepet játszanak a mozgásban és a gerinc teherviselésében. A porckorongok két rétegből állnak, egy külső rostos kéregből (anulus) és egy belső kocsonyás anyagból (nucleus). Ha a külső rostos kéreg megsérül és a belső kocsonyás anyag kitüremkedik, akkor beszélünk gerincsérvről.

A kifakadt gerincsérv tünetei a derékfájás és lábzsibbadás.

 

 

Nagyobb sérv, gyorsabb gyógyulás

A kutatások alátámasztják, hogy a gerincsérv regressziója valószínűsége 77% a kiszakadt sérv esetében, míg az enyhébb protuzió esetén ez csak 33%.

A gerincsérv teljes visszahúzódásának aránya is alátámasztja ezt a tendenciát. Kiszakadt eseteknél 43%, míg protuzió esetén csak 15%. [2]

Ebből következik, hogy a kiszakadt gerincsérv esetén nagyobb az esélye a teljes visszahúzódásnak, mint a kismértékű kitüremkedésnél. Mindezek ellenére, sok esetben a kiszakadt gerincsérv idő előtt szike áldozata lesz.

Hogyan magyarázható?

A gerincsérv visszahúzódására három elmélet létezik:

 1. Visszahúzódás elmélete:
  Ezt veszi alapul a McKenzie torna is, melynek alapelve, hogy a gerincsérv visszahúzódhat a saját helyére, biomechanikai jellemzők miatt, amit in vitro kutatások is alátámasztanak.
 2. Dehidrációs elmélet:
  A sérv eltűnik a folyamatos kiszáradás és zsugorodás miatt. Erre a mechanizmusra MRI vizsgálatokból következtettek.
 3. Gyulladásos reakció és neovaszkularizáció elmélet:
  Az egyik legelterjedtebb elmélet szerint, amikor a sérv a gerincvelő körüli térbe kerül, a szervezet „idegen testként” kezeli, és elindít egy gyulladásos folyamatot. Ennek a folyamatnak köszönhetően új erek képződnek a porcszövetben és gyulladásos sejtek (makrofágok, limfociták) jelennek meg, amelyek elkezdik a helyreállítást. Az elméletet számos kutatás támasztja alá.

Így gyógyítja szervezetünk a gerincsérvet.

Minél rosszabb a helyzet, annál nagyobb mértékű a gyulladásos folyamat, annál több kis ér alakul ki. Ez magyarázza, hogy miért nagyobb a spontán gyógyulás esélye az előrehaladott gerincsérvnél és hogyan képes teljesen eltűnni.

A helyreállítás időtartama néhány héttől hónapokig is eltarthat.

A gerincsérv felszívódásának mértéke nehéz pontosan meghatározni, mivel számos tényező befolyásolja. Az egyes felmérések szerint a gerincsérv egyharmada eltűnik az első hat hétben, míg a többi kétharmad hat hónap alatt szívódik fel. [3]

Akikkel megtörtént

elotte-utana-gerincserv

A képen egy 29 éves nő gerinc MR felvételét láthatjuk. Az „A” képen látható egy gerincsérv, amely ideg kompressziót okoz (ilyen méretű sérveket általában műteni kell), de 5 hónap elteltével teljesen eltűnt (lásd „B-kép”). A különbség még laikus szemmel is jelentős.[4]

Egy másik esettanulmány:  

Egy 34 éves nőnél MR vizsgálat során gerincsérvet állapítottak meg. A nő lábba sugárzó tüneteket és izomerő csökkenést tapasztalt, ami műtéti indikáció. A nő, aki saját maga is orvosi végzettséggel rendelkezett, nem vállalta a sebészeti kezelést, hanem a konzervatív terápiát választotta. Egy évvel később végzett MR felvételen a sérv teljes regressziót mutatott, azonban még mindig voltak tünetei. Két év alatt megszűntek a panaszai és teljesen tünetmentes lett.

Fontos megfigyelés:

 1. Másfél év elteltével a gerincsérv teljesen visszahúzódott, de a tünetek nem szűntek meg azonnal, vagyis a tüneteket már nem a sérv okozta.
 2. Két évig tartott a teljes gyógyulás. A szervezetnek időt és ezzel esélyt kell adni, hogy meggyógyítsa magát.

Ha az idő meggyógyítja, akkor semmi teendőnk? 

A gyógyulási idő jelentősen rövidíthető olyan konzervatív terápiával (gyógytorna, manuálterápia, jóga, masszázs, séták stb.), amelynek hatására a tünetek enyhülnek. Ezzel jelzi a szervezet, hogy sikerült elősegíteni a regenerációt.

Azonban, ha bármilyen fizikai tevékenység fokozza a tüneteinkben, akkor a gyógyulási idő hosszabbodhat.

Adjunk időt magunknak és kedvező mozgással támogassuk a gyógyulást!

“Az idő (majdnem) mindent meggyógyít.”