A házi vízmű fokozza az önellátást

0
504
hazi vizmu

Az önellátás egy olyan kérdéskör, amire egyre inkább a fókuszba került az elmúlt években. A stabil és állandó vízellátásban például a házi vízmű tud kiváló segítséget nyújtani. Természetesen ezen rendszerek sem képesek elektromos áram nélkül működni, de alternatív megoldásokkal, mint például napelemek közbeiktatásával teljesen autonómmá válhatnak, ami tanyákon, nyaralókban megfizethetetlen előnyöket nyújt. Mit kell ugyanakkor szem előtt tartani a termékek beszerzésénél, ami garantálja az igények kiszolgálását?

A házi vízmű több részből áll

A házi vízmű voltaképpen egy komplex rendszer, aminek szerves összetevője a vízkinyerést végző szivattyú. Ennek hiányában elképzelhetetlen lenne a berendezés. A másik hatásfokot növelő eleme a hidrofor tartály. Ennek feladata, hogy elegendő vizet és nyomást tároljon ahhoz, hogy a pompa ne kelljen minden alkalommal elinduljon, amikor minimális folyadék kinyerés történik. Muszáj számításba venni a tervezés, valamint vásárlás során, hogy a tartály méretének csak kisebb hányada maga a vízkapacitás, mert a levegőnek szintén tér kell jusson a nyomásérték biztosításához. A házi vízmű automatizálására van lehetőség nyomás-, illetve áramláskapcsoló közbeiktatásával. Mindezek mellett még egyéb szerelési anyagokra, csatlakozókra, fittingekre is szert kell tenni az összeállításhoz, amit jobb szakemberre bízni.

Kényelmet és stabil ellátást kínál a házi vízmű

Legyen szó a közműhálózatok hiányáról vagy a vízellátás rendszeres akadozásáról, a házi vízmű beiktatásával könnyedén orvosolható a probléma. Ha van stabil forrás, ami lehet ásott vagy fúrt kút, esővízgyűjtő ciszterna, akkor gond nélkül pótolható a vízigény. Előtisztítással többféle célra is felhasználható a folyadék, mint például mosás, takarítás, WC öblítés, mosogatás, esetenként fürdés. Létezik tartály nélküli házi vízmű rendszer, ami többnyire locsolásra vagy a stabil nyomás biztosítására felel meg. A tárolóegység nélkül viszont a pompa gyakori ki-be kapcsolásával annak az élettartama csökkenhet. A saját vízellátó rendszer révén a rezsiszámlák egyszerűen visszafoghatók, valamint a hiányosságok kiküszöbölhetők a kényelem biztosítása mellett.