A KONNEKTOR BEKÖTÉSE, RÖVIDEN

0
858
konnektor bekotese

A konnektor bekötése vagy cseréje tipikusan olyan feladat, amely gondolkodóba ejti az embert. Megpróbálkozzunk vele saját kezűleg, megspórolva a villanyszerelő munkadíját, vagy inkább bízzuk szakemberre a dolgot? Amennyiben semmiféle tudással és tapasztalattal nem rendelkezünk a villamosági munkák területén, és édesapánktól örökölt barkácsösztön sem csordogál a vérünkben, jobb inkább egy mesterre bízni a dolgot. De még ebben az esetben is hasznos megismerni egy kicsit, hogy miképp zajlik a művelet.

Legfontosabb a biztonság!
Ha mégis személyesen végezzük el a feladatot, előtte feltétlenül meg kell tennünk a megfelelő óvintézkedéseket. Ez nem játék, akár az életünk múlhat rajta. A legelső lépés az áramkör feszültségmentesítése. Érdemes az egész lakást áramtalanítani a villanyóra és a kismegszakítók lekapcsolásával, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy melyik áramkörön dolgozunk. Arra is ügyeljünk, hogy amíg nem végeztünk, senki ne kapcsolja vissza véletlenül az áramot. A munkavégzéshez használjunk minőségi szerszámokat és feltétlenül viseljünk gumikesztyűt!

Régi és új típusú konnektorok
A hazai háztartásokban jellemzően két különböző konnektorral találkozhatunk. A régi modellnek nincs földelése, és egy „fázis”, valamint „semleges” vezetékkel rendelkezik. Az újabb típusú, érintkező csappal rendelkező, földelt konnektorokban ugyanakkor három vezeték található: a fekete vagy barna feszültségvezeték, a kék semleges vagy más néven nullvezeték, valamint a sárga-zöld földelő vezeték. A színek rendkívül fontosak a konnektor bekötése során!

A konnektor bekötése
Ha új dugaljról van szó, először helyet kell csinálnunk neki, azaz elkerülhetetlen lyukat fúrunk a falba. Ebbe kell belehelyeznünk azt az elektromos kötődobozt, amelyhez a konnektort kapcsolhatjuk. Csere esetén értelemszerűen ez már megvan. Ezt követően a null- és a feszültségkábelt a dugóhoz kell kapcsolnunk, a sárga-zöld földelővezetéket pedig a csaphoz csatlakoztatnunk. Jellemzően a null kerül jobbra, a fázis megy baloldalra a földelésnek pedig középen a helye. Végül csavarhúzó segítségével visszaerősítjük a védőburkolatot és visszakapcsoljuk az áramot.