A pedelec elektromos bringatípusokról…

0
183
kerékpár

Az e-bike világában elég sokféle termék képviselteti magát, s napjainkban ezek egyre népszerűbbek. Nem véletlenül, hiszen az elektromos rásegítéssel működő kerékpárok megkönnyítik az emelkedőkön történő feljutást, így növelhető a túrázás alatt teljesíthető táv is.

Persze ennél jóval több előnyt társíthatunk hozzájuk, hiszen megkönnyítik a városban történő közlekedést is, emellett környezetbarát járgányok. Ismerjük meg őket!

Mit kell tudni a pedelec bringákról?

Tévhit, hogy egy pedelec bicajon ülve semmi dolgunk nem lesz, ennek elsődleges feladata az, hogy segítse a hajtást. A Bikepro.hu kerékpáros webshop e-bike kínálatában több érdekes darabbal is találkozhatunk.

A pedelec sajátossága továbbá, hogy jóval kevesebb energiabefektetéssel tudunk haladni, mindezt 25 km/órás tempóig. Bejárhatunk vele a munkahelyre, de kikapcsolódásra is alkalmas, akár a hegyes terepen is boldogul.

Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy különféle rásegítési fokozatok vannak, amelyek meghatározhatják a hatótávot, éppen ezért tudnunk kell, melyik a legoptimálisabb számunkra. Az sem utolsó, hogy sokféle rendszer létezik: korszerű nyomatékérzékelővel ellátott középmotoros és sima agymotoros változat.

Mi számít, amikor pedelec bicajt szerzünk be? Jellegzetességek és szempontok

Érdemes még szót ejteni a teljesítményről, a hatótávról és a töltésről is. A hatótáv típusonként eltérő, nyilván a városi közlekedés során (sok megállás, elindulás miatt) csökkenhet ez a táv. A sebesség ugyancsak meghatározó lehet.

A pedelec bringákat felhasználás szerint tudjuk csoportosítani, így két szegmenst is megkülönböztethetünk: a sebesség- és a nyomatékszenzoros változatot. Míg az előbb említett típus esetében, a pedálmozgására indul be a motorrásegítés, addig az utóbb említett darabnál a rásegítés nem a pedál mozgására indul meg, hanem a pedálhajtás nyomatékérzékelésének hatására.

Emellett négy fő csoportot szintén megkülönböztetünk: városi (ezen belül összecsukható), trekking/túra, eMTB és eRoad/eGravel.

Pedelec hajtásrendszerek nyomában

A motortechnológia egy külön lapra tartozik. Nagyon sok márka van jelen a piacon, amelyek egytől egyig érdekes fejlesztésekkel gazdagították a kínálatot.

A Bosch például már a negyedik generációnál tart, ez lenne a Performance Line CX típus. Ez magában foglalja az új eMTB üzemmódot, illetve optimalizálja a talajmagasságot. A márka igyekszik a természetes hajtásérzetet támogatni.

Aztán ott van még a Shimano, amely számos fejlesztést vezetett be a 2010-es évektől kezdve: gondolunk itt a STePS középmotoros rendszer, az E8000 és a STePS kiegészítő, ami a Di2 elektronikus váltásvezérléssel karöltve.

Ezenkívül kiemelhető még a Brose, a Yamaha és a Bafang márka munkássága is.

Mielőtt tehát vásárolnál, mindenképpen tájékozódj a részletekkel kapcsolatban, mert nagyon sokféle bringa kapható!