A világ legbiztonságosabb országai 2023

0
3503
izland a legbékésebb ország

A globális békeindex a világ legbiztonságosabb és legbékésebb országait rangsorolja. Ezt a jelentést évente teszi közzé az Institute for Economics and Peace, amely önmagát „független, pártatlan, nonprofit szervezetként határozza meg, amelynek célja, hogy a világ figyelmét a békére, mint az emberi jólét és haladás pozitív, elérhető és kézzelfogható mércéjére irányítsa”. A jelentés országokat vizsgál, hogy megállapítsa, melyek a legbiztonságosabbak és melyek a legveszélyesebbek.

Összesen 163 ország szerepel a GPI-jelentésben, amely 23 különböző mutató alapján rangsorolja az egyes országok biztonsági vagy veszélyességi szintjét. A GPI összeállításához használt mutatók között szerepel a belső és külső erőszakos konfliktusok száma, a gyűlölet szintje, a politikai instabilitás, a terrorcselekmények lehetősége, az emberölések száma, valamint a GDP százalékában kifejezett katonai kiadások. Ezeket a mutatókat három nagy kategóriába sorolták: A jelentésben szereplő 163 nemzet mindegyikére kiszámítják a pontszámot. Minél alacsonyabb a pontszám, annál magasabbra sorolják a nemzetet a biztonság szempontjából.

legbiztonságosabb országok

A „békesség” több tényezőből tevődik össze, többek között a következőkből:

  • az erőszakos halálesetek száma
  • a terrorizmus hatása
  • nukleáris képességek
  • a béke feltételei
  • társadalmi biztonság
  • belső konfliktusok
  • nemzetközi kapcsolatok

A világ 20 legbiztonságosabb országa (2022-es Globális Békeindex – minél alacsonyabb, annál jobb)

Izland – 1,107
Új-Zéland – 1,269
Írország – 1,288
Dánia – 1,296
Ausztria – 1,300
Portugália – 1.301
Szlovénia – 1,316
Csehország – 1,318
Szingapúr – 1,326
Japán – 1.336
Svájc – 1.357
Kanada – 1.389
Magyarország – 1,411
Finnország – 1,439
Horvátország – 1.440
Németország – 1,462
Norvégia – 1,465
Malajzia – 1,471
Bhután – 1.481
Szlovákia – 1.499

Az Egyesült Államok a 129. helyen áll a 2022-es globális békerangsorban. Az Egyesült Államok rangsora 2016 óta minden évben csökkent, amit általában az élettel való elégedettség csökkenésének, a növekvő politikai megosztottságnak és a növekvő vagyoni különbségeknek tulajdonítanak.

Biztonságosabbá vagy kevésbé biztonságossá válik a világ?

A 2022-es GPI-jelentés szerint a világ az elmúlt 14 évben kevésbé lett biztonságos, az országonkénti pontszámok átlagosan 3,2%-kal romlottak. A jelentés megállapítja továbbá, hogy az elmúlt tizennégy évből tizenegyszer csökkent a biztonság és a békesség. A globális béke például a 2021-es és a 2022-es GPI-jelentés között összességében 0,3%-kal csökkent. Míg a biztonság 90 országban ténylegesen javult, addig 71 országban csökkent (és két országban változatlan maradt), ami nettó veszteséget jelent.

A 2022-es jelentés azt is megállapította, hogy a romlás általában gyorsabban és gyorsabban következik be, mint a javulás, és rámutatott, hogy a legnagyobb romlás a konfliktus sújtotta országokban következett be, például Oroszországban, Ukrajnában, Guineában, Burkina Fasóban és Haitin. Európa maradt a világ legbékésebb régiója, és ezt a pozíciót mind a 16 év alatt, amióta a globális békeindex létezik, megtartotta.

A 2020-as és a 2021-es jelentés között a világbéke szintén csökkent, bár jóval kisebb mértékben, 0,07%-kal, 87 ország esetében javult, 73 ország esetében pedig romlott. A csökkenés két fő okaként a COVID-19 válságot és a világ nagyhatalmai közötti növekvő feszültséget említették. Egy évvel visszalépve a 2020-as és 2019-es jelentések összehasonlításához, összesen 81 ország békésebbé vált, 80 ország pedig „romlásról” számolt be, ami azt jelzi, hogy 2020-ban kevésbé békés volt, mint 2019-ben. Az országok átlagos pontszáma 0,34%-kal romlott.

A világ legbiztonságosabb kontinense

Az első 25 legbiztonságosabb ország többsége európai ország. A legjelentősebbek az európai skandináv országok. Norvégia, Svédország, Dánia, Izland és Finnország nemcsak Európa legbiztonságosabb országai közé tartoznak, hanem a Földön is a 25 legbiztonságosabb ország között vannak. Így ezt a régiót tartják a világ legbiztonságosabb régiójának. Az emberölési ráta ebben a régióban 0,8 eset jut 100 000 lakosra. Ez az öt skandináv ország mindegyike a világ 10 legboldogabb országa között is szerepel. A második leggyakoribb régió a top 25-ben Ázsia. Mindkét régióban az emberölési arány 100 000 lakosra vetítve 3 körül van.

A világ legbiztonságosabb országainak közös jellemzői

A világ legbiztonságosabb országai között van néhány közös vonás. Például a biztonságos országok általában magas szintű gazdagsággal, szociális jóléttel és oktatással rendelkeznek. Emellett a biztonságos országok jellemzően hatékony büntető igazságszolgáltatási rendszerrel és olyan kormányokkal rendelkeznek, amelyek nagyon egészséges kapcsolatokat ápolnak polgáraikkal.

A világ 10 legbiztonságosabb országának profilja

1. Izland
A globális békeindex szerint Izland a világ legbiztonságosabb országa, immár 14. éve. Izland egy északi ország, viszonylag kis, 340 000 fős lakossággal. Izlandon nagyon alacsony a bűnözés, amit jellemzően a magas életszínvonalnak, a kis népességnek, a bűnözéssel szembeni erős társadalmi hozzáállásnak, a jól képzett rendőrségbe vetett nagyfokú bizalomnak, valamint a társadalmi és gazdasági osztályok közötti feszültség hiányának tulajdonítanak. Izlandon nincs hadsereg, és a rendőrök nem hordanak maguknál lőfegyvert (csak meghosszabbítható gumibotokat és paprikasprayt). Izlandon az egyenlőséget garantáló törvények is léteznek, mint például a legális azonos neműek házassága és az azonos neműek örökbefogadása, a vallásszabadság, valamint a férfiak és nők egyenlő bérezése.

2. Új-Zéland
Új-Zéland a világ második legbiztonságosabb országa. Izlandhoz hasonlóan Új-Zélandon is nagyon alacsony a bűnözési ráta, az erőszakos bűncselekmények pedig különösen ritkák. A lopásoktól még mindig érdemes óvakodni, különösen a turistaövezetekben (ami a világ minden országára igaz), de összességében a kockázat minimális. Szomszédjával, Ausztráliával ellentétben, amely veszélyes élővilágáról ismert (dobozmedúza, taipan kígyó, kőhal, tölcsérhálós pókok stb.), Új-Zélandon nincsenek halálos állatok. Az új-zélandiak általában nyitottak, és olyan törvények vannak érvényben, amelyek megakadályozzák, hogy bárki szólás- vagy véleménynyilvánítási szabadságát megsértsék. Izlandhoz hasonlóan Új-Zélandon sem viselnek a rendőrök személyes lőfegyvert.

3. Írország
Írország 2021-ben érezhetően békésebbé vált, és ennek köszönhetően a 11. helyről a 3. helyre ugrott a 2022-es rangsorban. A bűnözés meglehetősen alacsony néhány városrészen kívül (és mint minden országban, a turisták által sűrűn látogatott területeken óvakodni kell a zsebtolvajoktól és a csalóktól), és a kulturális erőszak vagy a terrorizmus veszélye is csekély. Valójában az ír táj talán nagyobb biztonsági kockázatot jelent, mint az emberek – az ország lélegzetelállító szikláit és kanyargós országútjait tisztelettel kell kezelni, különösen hirtelen esőzéskor vagy olyan területeken, ahol nincs térerő.

4. Dánia
A 2022-es Globális Béke Index negyedik helyén álló Dánia szintén a világ legbiztonságosabb és legboldogabb országai közé tartozik. Dánia azon kevés országok egyike, ahol az emberek arról számolnak be, hogy a nap bármely szakában biztonságban érzik magukat, még a gyerekek is. Dániában magas szintű az egyenlőség és a társadalmi jólétért való közös felelősségérzet – két olyan tulajdonság, amely hozzájárul a polgárok biztonságérzetéhez és boldogságérzetéhez.

A dán üzleti életben és politikában ritkán fordul elő korrupció, mivel a becsületesség és a bizalom a legfontosabb prioritások közé tartozik. Bár Dániában magas a személyi jövedelemadó, ezekből az adókból olyan szociális programokat finanszíroznak, amelyek biztosítják, hogy mindenki olyan szolgáltatásokat és juttatásokat kapjon, amelyek segítik a kényelmes életét. Például Dániában mindenki tandíjmentes felsőoktatásban és egészségügyi ellátásban részesül, amelyért nem kell külön fizetni, az idősek pedig otthoni ápolást kapnak.

5. Ausztria
Ausztria 2022-ben a világ ötödik legbiztonságosabb országa lett. Bár a folyamatos társadalmi zavargások nyomán továbbra is aggodalomra adnak okot az erőszakos tüntetések, ezeket viszonylag könnyű elkerülni, és egyébként Ausztria egy nagyon biztonságos ország, ahová érdemes ellátogatni. A súlyos bűncselekmények ritkák (a szokásos figyelmeztetéssel, hogy figyelni kell a zsebtolvajokra és a pénztárcarablókra). Ráadásul Ausztriát az elmúlt években nem érte nagyobb terrorcselekmény.

6. Portugália
Portugália a hatodik helyen áll a legbékésebb országok 2022-es rangsorában. Portugália 2014-ben globálisan a 18. helyen állt, és azóta jelentős előrelépéseket tett. Izlanddal és Új-Zélanddal ellentétben Portugáliában fegyveres rendőrség van; a fokozott rendőri jelenlét azonban a bűnözési ráta csökkenését eredményezte az országban. Az elmúlt években Portugália gazdasági fellendülést tapasztalt, a munkanélküliségi rátát több mint 17%-ról 7% alá csökkentette. Portugália folyamatosan a legjobb nyugdíjas országok között szerepel, ami nem kis részben a magas szintű biztonságának köszönhető.

7. Szlovénia
Az egykori Jugoszlávia egyik volt tagja, Szlovénia magas biztonsági rangsorát annak köszönheti, hogy nem egy, hanem három külön kategóriában is kiváló pontszámot ért el: utazási biztonság, egészségügyi kockázatok és közúti biztonság. Sok szláv államhoz hasonlóan Szlovénia is demokratikus kormányt állított fel az 1990-es évek közepén, és most az életminőség javítására összpontosít számos területen, beleértve a biztonságot és a fenntarthatóságot is.

8. Cseh Köztársaság
A Cseh Köztársaságban a bűnözési ráta az évek során folyamatosan csökkent, különösen az erőszakos bűncselekmények aránya csökkent jelentősen. A Cseh Köztársaságban a terrorizmus és a természeti katasztrófák előfordulása is alacsony. Végezetül a Cseh Köztársaság számos tiszta és hatékony kórházzal büszkélkedhet, valamint egy állami egészségbiztosítási rendszerrel, amely megfizethető díjakat kínál és szinte általános lefedettséget tesz lehetővé.

9. Szingapúr
Szingapúr a kilencedik helyen áll a 2022-es GPI-n. A Gallup 2018-as jelentése szerint a szingapúri lakosok érezték a legnagyobb személyes biztonságérzetet, és pozitívabb tapasztalataik voltak a bűnüldözéssel kapcsolatban, mint bármely más ország lakosainak. Szingapúrban az egyik legalacsonyabb a bűnözési ráta a világon, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy még a kisebb bűncselekményekért is szigorú büntetéseket szabnak ki. A kormány és a rendőrség szigorúan ellenőrzi a fegyvereket és egyéb lőfegyvereket, és Szingapúrban ritkák az erőszakos és konfrontatív bűncselekmények.

Városállamként Szingapúr a világ második legbiztonságosabb városa az Economist Intelligence Unit (EIU) Safe Cities Indexe szerint. Szingapúr 2019-ben az infrastruktúra biztonsága és a személyes biztonság tekintetében az első, a digitális biztonság tekintetében a második, az egészségügyi biztonság tekintetében pedig a nyolcadik helyen áll.

10. Japán
A világ tizedik legbiztonságosabb országa 2022-ben Japán. Japán 14 éve szerepel a Global Peace Index első tíz országa között, és folyamatosan magas pontszámot kap az alacsony bűnözési arány, a minimális belső konfliktusok és a gyakorlatilag nem létező politikai zavargások miatt. Japán közelsége a potenciálisan ellenséges szomszédokhoz, Kínához és Észak-Koreához valamikor fenyegetést jelenthet a biztonságára, de eddig nem jelentett veszélyt.

Japán híres a korlátozott bevándorlásról és a lőfegyverekhez való korlátozott hozzáférésről, mivel a japánok nem tekintik a lőfegyver viselését egyéni jognak. Az Economist Intelligence Unit Safe Cities Indexe szerint Tokiót 2019-ben a világ legbiztonságosabb városának tartották, és a kiberbiztonság terén az első, az egészségügyi biztonság terén a második, az infrastruktúra biztonsága és a személyes biztonság terén pedig a negyedik helyen állt.

Ezt olvastad? Íme a világ leghidegebb helyei!