Cserepeslemez színek: miből lehet válogatni?

0
249
cserepes lemez

A cserepet mindenki ismeri, hiszen a legtöbb otthon tetőfedését még mindig ezzel az anyaggal oldják meg. Ezzel szemben a cserepeslemez kevésbé ismert, azonban egyre elterjedtebb, ráadásul olcsóbb megoldás, mint bármely más anyag. A hagyományos tetők kiváltására alkalmas változat ötvözi az összes eddig használt megoldás előnyeit, valamint kiküszöböli azok hátrányait.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy miért érdemes cserepeslemezt választani, valamint kitérünk arra, hogy milyen színekből válogathatunk.

A cserepeslemez használata

A cserepeslemez tetőfedés egyre inkább népszerű választás, hiszen anyagát tekintve egy 0,4-0,5 milliméter vastag, hidegen hengerelt acél anyagról van szó. Ahogy a neve mutatja, a cserepeslemez egy tetőfedésre, felújításra, átalakításra, építésre gyártott elem, amely időtálló választás a beruházás szempontjából. Ennek kapcsán fontos tudni, hogy a cserepeslemez mindegyik oldala horganyozott, tehát cink felületvédelemmel látták el őket, de emellett még egy plusz műanyag bevonatot is kapott, ezáltal még az élettartama is megnő. Azt azonban érdemes fejben tartani, hogy a cserepeslemez árak színek szerint változnak, hiszen ahogy az autók esetében, így itt is plusz munkára van szükség, ha a hagyományostól eltérő színre vágyunk. Ott van a famintás dió, a bézs, a piros, vagy éppen a nem túl megszokott tört fehér is.

Ez a megoldás még mindig újnak számít itthon, viszont az új technológiának köszönhetően a régebbi tetőfedési megoldásoktól végre megszabadulhatunk. Mivel a régebbi anyagok, mint például a cserép ára folyamatosan növekszik, így szintén alternatív választás lehet a lemeztető, amely egyre nagyobb teret nyer magának. A típusok között számos, a hagyományos égetett cserepekhez hasonló változatot találhatunk, ezáltal nem kell aggódni akkor sem, ha a természetesség hívei vagyunk.

Milyen előnyei vannak?

Több érv szól a különféle cserepeslemez fajták használata mellett. Az egyik fő ok, hogy egyre többen választják, hogy költséghatékony, hiszen adott felületre vetítve sokkal olcsóbb megoldás, mint bármely más anyag. Nem beszélve arról, hogy egy időtálló típusról van szó, hiszen a gyártó többszörös korrózióvédelemmel látja el, ezáltal ritkábban lesz szükség cserére vagy javításra.

További érv mellette, hogy sokkal könnyebb, mint például a cserép, illetve más tetőfedési elemek, ennek köszönhetően nem terheli meg az eredeti szerkezetet. Amellett, hogy növeljük vele az ingatlan értékét, még a tető élettartamánál is jelentős változásokra számíthatunk.

Az új tetőszerkezet építésekor nem lesz szükség masszív és nehéz, valamint anyagigényes és persze drága szerkezetre. A cserepeslemez használata minden esetben költséghatékony és sok esetben még rombolásra sincsen szükség. A nagyobb, egybefüggő elemeknek hála a tetőszerkezet sokkal erősebb és merevebb lesz, jól bírja majd az időjárási viszontagságokat, jeget, havat, szelet és esőt. Néhány esetben pedig még a meglévő szerkezetre is kerülhet, így plusz szigetelési réteget adva az otthonunk számára.

A környezetbarát megoldás ráadásul a kívánt méretben rendelhető meg, így az átalakítás során sokkal kevesebb szemét keletkezik, a maradék anyag pedig teljes mértékben újrahasznosítható. A tetőfedés végre olcsó és esztétikus, az ingatlan kinézete pedig közel olyan lesz, mintha cseréppel fedtük volna azt be. Ehhez azonban gondosan meg kell válogatni a színeket és a mintákat, de alapvetően bármely épülettípus esetén megoldást jelenthet. A felületét pedig úgy kezelték, hogy ne kelljen azt tisztítani, az eső és a hó minden szennyeződést letakarít róla.

Hogyan kerül fel a tetőre?

Mivel lemezről van szó, így mindenképpen szakember segítségét kell kérni. Tulajdonképpen bármely épület esetében szóba jöhet, hiszen könnyű és esztétikus megoldás, házilag nem érdemes nekiállni. A felrakás azonban gyorsabb és kevesebb szakértelmet igényel, mint a hagyományos megoldások, viszont ahhoz, hogy a kívánt eredményt érjünk el, feltétlenül szakember bevonására lesz szükség. Nem érdemes rajta spórolni, hiszen hosszú távban kell gondolkodnunk.