Ghosting és backburner kapcsolat: Okok, amiért az emberek olyan rosszul viselkednek a társkereső alkalmazásokon

0
560
online társkeresés

Kétségtelen, hogy az online társkeresés és a társkereső alkalmazások átalakították azt, ahogyan romantikus kapcsolatokat kezdeményezünk, alakítunk ki és fejezünk be. Azt is megkérdőjelezhetjük, hogy ezeknek az alkalmazásoknak a kényelme arra ösztönzött-e minket, hogy másképp viselkedjünk, mint ahogyan a „való életben” tennénk. Pontosabban, a mobil társkereső alkalmazások rossz vagy antiszociális viselkedést szülnek?

Ha használsz társkereső alkalmazásokat, akkor valószínűleg előfordult már, hogy „szellemképet” kaptál (amikor valaki megszakítja a kapcsolatot) – vagy talán te magad is szellemképet kaptál valakitől. Talán rájöttél, hogy valaki, akivel egy alkalmazáson keresztül csevegtél, kapcsolatban él. Vagy ha nem használod ezeket az alkalmazásokat, akkor is hallhattál már rémtörténeteket a barátaidtól.

Nézzünk meg néhányat a leggyakrabban előforduló rossz viselkedésformák közül – és nézzük meg, hogyan magyarázza őket a pszichológia.

Az egyik fő téma az, hogy mennyire gyakori, hogy az emberek párkapcsolat közben is használnak társkereső alkalmazásokat. Az Egyesült Államokból származó adatok szerint a Tinder-profillal rendelkező emberek mintegy 42%-a volt kapcsolatban vagy házas.

Egy amerikai egyetemisták körében végzett vizsgálat során mintegy kétharmaduk árulta el, hogy látott már olyan személyt a Tinderen, akiről tudta, hogy kapcsolatban él. Továbbá a résztvevők 17%-a mondta, hogy üzent valakinek a Tinderen, miközben elkötelezett kapcsolatban élt, 7%-uk pedig szexuális kapcsolatot létesített valakivel, akivel a Tinderen találkozott, miközben elkötelezett kapcsolatban élt.

Arra is van bizonyíték, hogy az emberek arra használják a társkereső alkalmazásokat, hogy fenntartsák az úgynevezett „háttérkapcsolatokat”. Ez az, amikor valaki egy társkereső alkalmazáson keresztül fenntartja a kapcsolatot egy másik személlyel abban a reményben, hogy egy nap majd valami romantikus vagy szexuális kapcsolat alakul ki.

Meglepő módon egy 2018-as, 658 egyetemi hallgató bevonásával készült tanulmány szerzői azt találták, hogy a bejelentett backburnerek száma nem különbözött jelentősen azok között, akik egyedülállóak, alkalmi randevúzó vagy elkötelezett kapcsolatban voltak. Az összes válaszadó mintegy 73%-a számolt be arról, hogy legalább egy backburnerrel rendelkezik.

Az online kommunikáció természetesen sokkal könnyebbé teszi a kapcsolattartást. A kutatók szerint a kapcsolat fenntartása egy backburner kapcsolatban magában foglalja a pozitivitást (együttérzés a másik féllel, és annak biztosítása, hogy a vele való interakciók szórakoztatóak és élvezetesek legyenek), a nyitottságot (személyes információk felfedése a másik előtt, esetleg titkok megosztása) és a biztosítékokat (annak a kívánságnak a kinyilvánítása, hogy a kapcsolat hosszú távon fennmaradjon).

Az online társkeresés is sokkal könnyebbé tette a ghostingot. Egy 2019-es tanulmány szerint a megkérdezettek 29%-a ghostingolt azok közül, akikkel randizott, és a randik 25%-a maga is ghosting volt. Emellett a megkérdezettek 74%-a azt mondta, hogy a ghosting megfelelő módja a kapcsolat befejezésének.

Nem ritka, hogy az emberek társkereső alkalmazásokat használnak, miközben párkapcsolatban élnek.

A kutatásban résztvevők mind a hirtelen ghosting (a kapcsolat hirtelen megszűnése), mind a fokozatos ghosting (a kapcsolat lassítása, mielőtt teljesen eltűnne) eseteiről beszámoltak. A fokozatos ghosting növelte a bizonytalanság mértékét a ghostingolt személy számára.

Valószínűleg azért fordul elő ilyen gyakran, mert a kapcsolat ilyen módon való befejezése könnyű, különösen akkor, ha a pár még nem találkozott személyesen. Ugyanennek a tanulmánynak a szerzői azt is kiemelik, hogy az online társkeresés rengeteg lehetséges partnert kínál, és hogy azok, akik „szellemképet” készítenek egy partnerükről, ezt azért tehetik, mert már továbblépett valaki máshoz.

Az emberek nem csak párkapcsolat keresésére vagy szexre használják a társkereső alkalmazásokat – sokan számolnak be arról, hogy egyszerűen szórakozásból használják őket. Így az ilyen alkalmazások valódi felhasználói könnyű célpontjai lehetnek a trolloknak, akik csupán saját szórakoztatásukra akarnak konfliktusokat szítani és más online felhasználóknak gondot okozni.

Egy 2017-es tanulmány megállapította, hogy a társkereső alkalmazások trolljai magas pontszámot értek el a szadista viselkedés mérésénél, ami azt mutatja, hogy nem veszik figyelembe a másoknak okozott fájdalmat vagy szenvedést; és magas pontszámot értek el a diszfunkcionális impulzivitásnál, amit az jellemez, hogy nem tartják be az ígéreteket.

A társkeresőkön voló rossz viselkedés néhány általános oka

Az online társkeresés kényelme és a választék bősége talán az „eldobhatóság” kultúráját ösztönzi – a társkeresési piacon „feljebb tudunk cserélni”, és könnyebben elhagyhatjuk jelenlegi partnerünket. A jelkóddal vagy arcfelismerővel ellátott személyes mobileszközök lehetővé teszik, sőt talán még ösztönzik is az alattomosabb és titokzatosabb viselkedést.

Az online viselkedést általában véve gyakran a gátlástalanság jellemzi – hajlamosak vagyunk szabadabban viselkedni online, mint szemtől-szemben. Ez részben az online anonimitás érzése miatt van így.

Végül, az, ahogyan az emberek a társkereső alkalmazásokat használják, nagymértékben összefügg a személyiségjegyekkel. Például a nyitott (tapasztalatokra nyitott, kalandvágyó) és kevésbé elfogadó (másokkal szemben kevésbé gondoskodó és figyelmes) személyiségstílusú emberek nagyobb valószínűséggel használják a társkereső alkalmazásokat lazább módon.

Ha a rossz vagy diszfunkcionális viselkedés ma már mindennaposnak tűnik a társkereső alkalmazásokban, a közösségi médiában és általában az interneten, akkor a technológia, amely ezt a viselkedést lehetővé tette, itt van, hogy maradjon. Lehet, hogy ennek megfelelően kell módosítanunk az elvárásainkat.