Kínos kérdések és őszinte válaszok az aranyér kapcsán

0
50
aranyér

Vannak olyan témák, amelyekről nem szívesen olvasunk, még kevésbé beszélünk róluk. Az egyik ilyen az aranyeresség. Ám, aki érintett a problémában, bizonyára hasznosnak találja majd cikkünket, amiben arról esik szó, vissza lehet-e helyezni az előreeső aranyeret.

Van külső és belső aranyér is

A téma elég kínos, azonban muszáj beszélnünk róla, hiszen az aranyeresség népbetegség ma Magyarországon, az emberek többsége pedig nem fordul panaszaival szakorvoshoz. Holott nagyon is ajánlott felkeresni egy olyan rendelőt, ahol ezzel foglalkoznak – ilyen például a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ is –, mert szakszerű ellátásban, egyénre szabott kezelésben lesz részünk.

Az aranyér gyakran fájdalommal jár, de sok más egyéb tünet is kíséri, amelyek rémisztőek lehetnek: nyálkás széklet, véres csík a WC-papíron, stb. Laikusként azonnal a gyógyszertárba visz az utunk, azonban sokszor az ott dolgozók nem tudnak érdemben segíteni, míg ki nem derül, hogy külső vagy belső aranyérről van-e szó.

A belső aranyér kialakulásának 4 stádiuma van, minél előbb megkezdődik a kezelés, annál kevésbé fog megviselni minket. A külső aranyér a végbélnyíláson kívül elhelyezkedő erek duzzanatát jelenti, ez is nagyon fájdalmas tud lenni.

Az aranyér visszahelyezése a testbe

Akik találkoztak már a problémával, tudják, mennyire meg tudja keseríteni a mindennapokat egy fájdalmas csomó a végbélnyílásnál. Van, hogy csak maga az ér türemkedik ki, ezt sokan meg is próbálják visszatolni a testbe. Vajon jól teszik?

Azt kell tudnunk, a fent említett esetek melyikével állunk szemben. A belső aranyér az 1. stádiumban egyáltalán nem türemkedik ki, jelenlétét a fájdalmas székelés, illetve a véres csík jelzi a WC-papíron. Ha már a 2. stádiumba került a folyamat, az aranyér kijön a székelés során, azonban magától vissza is húzódik, így nincs vele sürgős teendőnk.

Amikor azonban a 3. stádiumhoz ér a betegség, az aranyér már kint marad, nekünk kell azt visszahelyezni. Csak tiszta kézzel, nyugodt állapotban tegyük ezt meg, legyünk óvatosak.

A 4. stádiumban lévő belső aranyér jellegzetes tünete, hogy már egyáltalán nem húzódik vissza, és nem marad a testben, ha visszahelyezzük. Nagyon kellemetlen ez az állapot. Kimondottan fontos, hogy lásson minket proktológus, hogy a kezelés hathatós legyen. Az előreesett aranyér nagyon sérülékeny, váladékozik, könnyen vérezhet, ki van téve fertőzéseknek is. A halogatás itt már nem kerülhet szóba!

A külső aranyér visszahelyezése lehetséges?

Nem! Mivel ez a probléma a végbélnyíláson kívül keletkezik, badarság lenne a külső aranyeret megpróbálni visszahelyezni. Itt vérrög alakul ki a külső felületen, ami nagyon fájdalmas, de ez a része a testünknek bőrrel borított. Ez az, ami feszül.

Ne is gondoljunk tehát arra, hogy a külső aranyeret visszatoljuk, nem fog sikerülni, viszont itt is felsérthetjük a hámot, ami elfertőződéshez vezethet.

Valószínűleg csak műtéttel lehet majd megoldani a problémát, de ez alig fájdalmas ma már. Akármelyik eset is áll fenn, a legjobb, ha orvoshoz fordulunk.