Segítség! Lerobbantam az autópályán – mit tegyek?!

0
1062
autómentés autópályán

Soha nincs jó alkalom arra, hogy az autója remegve megálljon, de az autópályán történő lerobbanás különösen idegőrlő lehet, különösen, ha családjával utazik. Ha tudja, mit kell tennie, ha lerobban az autópályán, és betart néhány egyszerű biztonsági útmutatót, elkerülheti a pánikot, és mindannyian biztonságban lehetnek.

Ha azt gyanítja, hogy autója útközben feladja a szellemet, a legjobb megoldás, ha lehajt az autópályáról – a legközelebbi benzinkútnál vagy csomópontnál -, de ez nem mindig lehetséges.

Ha autója a teljes leállás szélén áll, húzódjon le a leállósávra. Ne felejtsen el jelezni. Győződjön meg róla, hogy a kerekek balra vannak fordítva, így nem áll fenn a veszélye annak, hogy autója a forgalomba gurul, és kapcsolja be a vészvillogót. Ha sötét van, használja az oldalsó lámpákat is. Ha köd van, kapcsolja be a ködlámpákat.

Eddig minden rendben, de a leállósáv veszélyes hely lehet, ezért nem érdemes ott lógni. A lehető leggyorsabban szálljon ki a családjával együtt az autóból az utasoldalon keresztül, és húzódjon a védőkorlát mögé. Ha háziállattal utazik, hagyja az autóban, hogy ne tudjon elszabadulni az autópályán.

Ha nem tud a leállósávra kerülni, mielőtt az autó megáll, és nem biztonságos a járműből való kiszállás, akkor a KRESZ szerint ezt kell tennie:

  • Maradjon az autóban bekötött biztonsági övvel.
  • Kapcsolja be a vészvillogót, hogy figyelmeztesse a mögöttünk haladó járművezetőket.

Hogyan kaphat segítséget, ha lerobban az autópályán

Ha tudja, mit kell tennie, ha lerobban az autópályán, akkor azt is meg kell értenie, hogy az autópálya nem alkalmas arra, hogy barkácsmunkával javítsa meg az autóját. Az autópálya-szabályzat szerint az autópályán még az egyszerű járműjavítási kísérletek is veszélyt jelentenek, ahogyan a figyelmeztető háromszög kihelyezése is.

Miközben Ön és családja egy biztonságos helyen várakozik az autópálya mellett egy meghibásodás után, hívjon segítséget a mobiltelefonján. Ha Ön rendelkezik gépjármű-asszisztencia- és útszéli mentési csomaggal, hívja fel a szolgáltatót (mindig legyen kéznél a telefonszámuk, ha úton van).

Ha nem rendelkezik ilyen típusú biztosítással, akkor kérheti az autómentés szolgáltatást. Célszerű az adott autópályán működő autómentőst hívni. Pl. az M3 autópályán az M3-asra szakosodott autómentőt.

Ha nincs mobiltelefonja – vagy nincs térerő, vagy lemerült az akkumulátor -, akkor a leállósávon (a szembejövő forgalommal szemben) kell gyalogolnia egy segélyhívó telefonhoz. Használatuk ingyenes, és közvetlenül a rendőrséggel vagy a kormány autópálya-ügynökségével tartanak kapcsolatot.

Miután telefonált, térjen vissza a járművéhez, és várjon, távol az úttesttől és a leállósávtól.

Nem tudok eljutni egy vészhelyzeti menedékhelyre. Próbáljon meg az út szélére húzódni, ha nincs biztonsági akadály.
Az autóm megállt a közeli sávban. Hagyja el a járművet az utasoldali ajtónál, ha ez biztonságos. Várja meg a segítséget a biztonsági korlát mögött, ha van ilyen.
Nem tudok átmenni a közeli sávba. Maradjon az autóban bekötött biztonsági övvel, használja a vészvillogót, és hívja a 107-et a mobiltelefonján.
Biztonságosan elhagyhatom az autómat. Lépjen kapcsolatba a hatóságokkal egy vészhelyzeti telefonon keresztül egy vészhelyzeti menedékhelyen.

Lényeges biztonsági lépések autópálya-leállás után

Ha tudja, mit kell tennie, ha lerobban egy autópályán, az segíthet saját és családja biztonságának garantálásában, ezért kritikusan fontos, hogy ne feledje, hogy:

  • Maradjon nyugodt.
  • Használja a leállósávot (ha van ilyen).
  • Jobbra szálljon ki a járműből, és győződjön meg arról, hogy utasai is így tesznek.
  • Hagyja az állatokat a járműben.
  • Használja a vészvillogót.
  • Hívjon segítséget a mobilján vagy a leállósávon lévő segélyhívó telefonok valamelyikén.
  • Várjon biztonságos helyen.