Sittszállítás a LEED rendszer szerint

0
349
lomtalanítás

A több, mint három évtizedes tapasztalattal bíró cégünk teljeskörű szolgáltatást nyújt a konténer- és sittszállítás során, melyeknél a legkorszerűbb hulladékgazdálkodási előírásokat alkalmazza. Ebben a blogcikkben a LEED zöldépület minősítési rendszerről írunk, melyet a hulladék szállítások közben tudunk alkalmazni, ha a megrendelő ügyfelünk úgy kívánja.

Világszerte egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a zöld építészetbe, mely az épületek olyan hatásaira összpontosít, mint a vízfogyasztás, a hulladékkezelés vagy az üvegházhatású gázok kibocsátása. A létesítmények fenntarthatósága több faktortól is függ, de a lényeg az, hogy nem mindegy, hogy egy új épületről van szó, amit már eleve környezetbarát módon építenek fel vagy, hogy már egy meglévő épületállományról beszélünk. A cél az, hogy önkéntesen megfeleljen a fenntarthatóság minősítéseknek, melyek közül a kettő legismertebb az Egyesült Királyságból származó BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assesment Method) és az amerikai LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) rendszer.

A 2000-ben megjelent LEED minősítési rendszeren alapul az úgynevezett LEED tanúsítás, mely az egyik legelterjedtebb zöldépítési szabvány, amit a nagy hazai piacnak és a különböző országok helyi akkreditációja nélküli működésének köszönhet. Tehát a LEED rendszer szerinti sittszállítás megköveteli az amerikai szabványoknak való megfelelést. Az épületek, amik átesnek a LEED hitelesítési folyamaton, bizonyos számú pontszámot kapnak, ami önmagában adja a végső értéket. Összesen 110 pontot lehet elérni a rendszerben és négy minősítéstípust lehet megszerezni. Ezek a következők: minősített (Certified), ezüst (Silver), arany (Gold) vagy a platina (Platinum). A LEED rendszer öt fenntarthatósági kategóriát vesz figyelembe: a fenntartható területhasználatot, a vízhasználatot, az energiafelhasználást és légkört, a nyers- és építőanyag használatot, illetve a beltéri környezeti minőséget.

A cégünk és annak szolgáltatása, a sittszállítás szempontjából ez a minősítési rendszer azért fontos, mert ügyfeleink igényeinek megfelelően a LEED rendszer és egyébként a megemlített BREEAM rendszer alapján is tudjuk kezelni az építésihulladékokat. Amikor konténer rendelésről és sittszállításról beszélünk, felmerülhet az is, hogy a cégünk szükség esetén lehetőséget biztosít a megtelt konténerek zökkenőmentes cseréjére is, melyről a hétfőtől szombatig működő diszpécserszolgálatunk gondoskodik.

A konténer bérbevételek árai mindig egyedileg kerülnek kialakításra, de tájékoztató jellegű adatokat meg tudunk adni, ezek a 2023-ban a következőek:

  • Tiszta „sitt” hulladék (beton, tégla, cserép, inert hulladék) szállítása és hasznosítása: 500 Ft + Áfa / m3 díjtól Budapest területén belül
  • Kevert építési és bontási hulladék: 500 Ft + Áfa / m3 díjtól Budapest területén belül