Válságkezelés Ausztriában

0
675
ausztria neonomad
Egy (saját) vélemény a „laborból” (értsd Ausztria), ami kicsit (?) más, mint amit otthon olvashatunk itt&ott. forrás: facebook
Nem akarok senkit elszomorítani, leírom mi van most Ausztriában:
Ausztriában most minden háztartás kapott egy 150 Eurós energiavoucher-t, hacsak nem 100 ezer Euró az éves bevételed, ami ugye nagyon magas, ami azt jelenti, hogy ez nekünk pl. kerek 5 hónapig elég az áramra.
Valamint minden felnőtt, akinek állandó lakhelye van kap 500 Euró energiabónuszt, a gyerekek a felét. Vagyis egy 3 fős családban ez 1250 Euró, amellett, hogy itt 14 havi fizetés jár szinte mindenkinek a 12 helyett. Nyugdíj is 14-szer jár. 2 havi fizu júliusban és 2 havi novemberben. Úgy is hívják, hogy nyaralási és karácsonyi pénz. Ezeknek az szja-ja is alacsonyabb, mint a normál fizunak.
Emellett a kisnyugdíjasok és a cégek is kapnak energiatámogatást.
Nem is beszélve az szja jelentős csökkentéséről az utóbbi években (sőt az évi 11000 Euró adómentes jövedelemről) és a családi szja kedvezményről, ami idén már 2000 Euró/év gyermekenként. (Igen kettőezer, nem kettőszáz.) Ez 2019 óta van, nem csak választási évben….
És igen, drága a benzin, 2 Euró felett van egy liter, de a munkábajárás leírható az szjaból sok esetben. Itt ugyanis, otthon ismeretlen módon, ha a munkavállaló adóbevallást ad be, szinte mindig kap vissza valamennyi szja-t, nem csak választási évben.
Az e-autó áfája visszaigényelhető cégek esetén (itt a normál autó nem, Németországban igen) és a munkáltató elszámolhatja költségként a munkavállalónak vett bringát az áfát is visszakapja, ha áfakörös (de itt évi 36 ezer Euró bevételig nem is kell áfá fizetni, ami ugye havi 3000 Eurós bevétel és jövőre ezt is megemelik, nekik adóbevallást sem kell készíteni, de érdemes, ami itt tényleg olyan egyszerű, hogy egy söralátéten megcsinálod 5 perc alatt, és ha megvan, akkor negyedévente 39 Euró TB-t fizetsz). Ha e-bike-ot akarsz venni az állam támogatja.
Emellett adómentes juttatásokkal egészíthetik ki a munkaadók a munkavállalók fizetését, és csökkentik a vállalati adókat és a munkáltatói bérjárulékokat is. A Korona miatt csak tavaly konkrétan 3000 Euró adómentes juttatást kaphattak a munkavállalók fejenként. Ezt lehetett utalvány formájában is adni.
Vagyis a problémát itt nem elvonással akarják megoldani, ahogy az otthoni médiaban olvasható, hallható.
Az ellenzék persze kritizálja a döntéseket, szerintük áfát kellene csökkenteni és a szociális juttatásokat az inflációhoz igazítani. Az extra profitból, amit az energiavállalatok elérne a legszegényebbeket támogatni.
Persze a szegény fogalma itt egészen más. Az is szegénynek számít, akinek nem jut nyaralásra.
Burgenland tartomány további támogatásokat jelentett be a legszegényebbnek. Ott a havi 920 Euró nettó vagy annál kevesebbet keresők számítanak szegénynek (egyszemélyes háztartás esetén).
Ez azért kicsit több, mint az otthoni közmunkás havi 47000 Forintja, amiből Matolcsy szerint meg lehet élni…
Megjegyzem az élelmiszerek áfája 10%, amúgy 20% minden más (virág és kultúra 13%, újság, könyv, tömegközlekedés, gyógyszerek, szállásadás stb. 10%).
Valóban, itt is az a fő probléma, hogy lesz-e energia, de ahol én élek, Vorarlberg, az áram 90,72%-át megújuló energiából állítják elő, ezt onnan tudom, hogy az éves elszámoláson részletezik. De van, ahol 100% csak osztrák forrásból. Leginkább vízenergia, napenergia, szélenergia, sok a kicsi, privát vízerőmű is, de itt van az ország legnagyobb vízerőmű vállalata, az Illwerke, és ők nem csak a helyi igényeket elégítik ki, de ők látják el Németország néhány iparvidékét és Svájcba is exportálnak áramot.
Az önkormányzat pedig vadonatúj passzív házakat épít ” szociális bérlakás címén” amihez nálunk kb. 1 év várakozás után hozzá is lehet jutni tényleg kedvező áron.
Véletlenül adótanácsadó cégnél dolgozom, nagy cégeknek is könyvelek, látom milyen támogatások vannak.
Nem csak a munkát teremtő külföldi multiknak, de a kicsiknek is.
Persze, itt is van korrupció, csak talán a mértéke egészen más és az átlagember normálisan él az átlagos fizujából.
A szolgáltatások árszínvonala magas, én a fodrásznál 50 Eurót fizetek csak vágásért, szárításért. A munkaerő, mint például szakemberek stb. drága, hiszen ezért keresnek az emberek jól.
Nálunk gáz nincs, fent lakunk a hegyekben, olajjal fűtűnk. A mi 70 nm-es lakásunk rezsije 220 Euró havonta (fűtés, víz, melegvíz) plusz a villany 30 Euró.
De ha az egész egyenletet akarjuk nézni, akkor vegyünk egy egyedülálló anyukát, konkrétan egy kolléganőmet az irodában, aki heti 30 órában keres kezdő fizuként 1700 Eurót, ezt 14-szer, plusz a családi pótlék (180 Euró havonta), plusz az adókedvezmény, cafeteria, ez éves átlagban 2200 Euró havonta. Plusz kap havonta 500 Euró gyerektartást a volt férjétől. Ez egy kereset, ebből egyedül neveli a 9 éves gyerekét, nyaralni is járnak.
Én havi 270 Eurót számolok fejenként háztartásra (étel, tisztítószerek stb.) ez az átlagos költésem.
Itt egy átlagos vasgyári munkás 2200 Euró körül keres havonta, 14-szer.
Konkrét példák: TB alkalmazott 20 órában 1800 Euró, jogász mellett titkárnő 20 órában 1600 Euró, szállodai recepciós 1700 Euró (14-szer mindegyik).
Amiből, a szolgáltatások magas árszínvonala mellett is, meg lehet élni, nyaralni is lehet menni, kocsit is lehet fizetni.