6 étel, amit érdemes rendszeresen fogyasztani az egészségünk érdekében

0
302

Ha a célunk az, hogy sokáig megőrizzük egészségünket, fiatalos energiánkat és szeretnénk mindent megtenni a betegségek elkerülése érdekében, akkor rendkívül fontos, hogy milyen ételeket viszünk be a szervezetünkbe. Szerencsére számtalan olyan zöldség, gyümölcs, tejtermék vagy húsfajta létezik, melyek fogyasztása kifejezetten előnyös számunkra, így mindenki találhat köztük fogára valót – függetlenül attól, hogy a célunk a súlyvesztés, az energiaszint megőrzése, az immunrendszer támogatása vagy éppen az ízületvédelem. 

1. Vízitorma

A legegészségesebb ételek között is előkelő helyet foglal el a mustárfélék családjába tartozó vízitorma, ami nagy szerencse, mert ez a növény rendkívül ízletes – feltéve, hogy szeretjük a csípős, borsos fogásokat. A vízitorma 95 százaléka víz, így remekül hidratálja a szervezetet, ezenkívül erősíti a csontokat és segít megóvni a szem egészségét, kiváló K- és C-vitamin forrás, védi a szívet, és még a rák kockázatát is csökkentheti.

2. Avokádó

Egy igazi szuperélelmiszerről van szó, nem véletlen, hogy az avokádó az utóbbi években az egészségtudatos reggelik egyik kötelező kellékévé vált. Ez a gyümölcs – melyet sokan tévesen zöldségként azonosítanak – tele van egészséges zsírokkal, egyebek mellett omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, melyek a gyulladások csökkentése és az ízületvédelem szempontjából is nagyon fontosak. Fogyasztása támogatja szívünk egészségét, az emésztést, és bár meglehetősen kalóriadús, még a fogyást is elősegítheti, hiszen az avokádó rendkívül laktató, és sokáig a gyomrunkban marad, így növelve a jóllakottság érzését.

3. Padlizsán

Az avokádóhoz hasonlóan botanikai értelemben ismét egy gyümölcsről beszélünk, íze és felhasználása miatt azonban elsősorban zöldségként tekintünk rá. A padlizsán pozitív hatásait felsorolni sem egyszerű: hatékony segítséget nyújt a vércukorszint szabályozásában, a memória megőrzésében, a vérnyomás stabilizálásában, a koleszterinszint csökkentésében, védi az emésztőrendszert, hidratálja a bőrt, elősegíti a fogyást, sőt, minimális nikotintartalma miatt még a dohányzásról való leszokást is megkönnyítheti.

4. Bogyós gyümölcsök

Ezek a finomságok sokak kedvencei, így nagy szerencse, hogy fogyasztásuk az egészségünkre nézve is számos előnnyel jár együtt. A málna rengeteg C- és K-vitamint, valamint mangánt tartalmaz; az acai bogyó tele van antioxidánsokkal, a bodza – igen, ez is bogyós gyümölcs! – vitaminokban, káliumban és vasban gazdag, a kék áfonya a koleszterinszint csökkentésében játszik szerepet, az eper erősíti a szívünket és csökkenti a szervezetben fellépő gyulladásokat, a vörösáfonya pedig az erek védelmében játszik nagy szerepet.

5. Lazac

Ha valaki nem szereti a halak ízét, de az egészségre gyakorolt pozitív hatásukból sem szeretne lemondani, adjon egy esélyt ennek az omega-3 zsírsavakban gazdag finomságnak. A lazac rendkívül népszerű étel, nem is véletlenül: amellett, hogy nagyon ízletes, segít csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, a szembetegségek kockázatát, de fontos az ízületvédelem, a gyulladáscsökkentés és a rákmegelőzés szempontjából is. Ez a hal ráadásul fehérjében, aminosavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban is gazdag, így rendszeres fogyasztása mindenki számára ajánlott.

6. Tej

A tej és a belőle készült tejtermékek az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás fontos részét képezik. Ez az ital rengeteg fehérjét, D-, A- és B-vitaminokat, kálciumot, magnéziumot, foszfort és cinket tartalmaz, ennek köszönhetően elősegíti a csontok erősségét, az alvászavarok kezelését és a szív egészséges működését is, ráadásul a fogyókúrába is könnyen beilleszthető.

Az egészséges életmód az étkezéssel kezdődik

Mindannyian szeretnénk hosszú ideig megőrizni egészségünket, ezért azonban nekünk is tennünk kell. Nem maradhat el a rendszeres testedzés, a káros szokások elhagyása, a stressz csökkentése, talán a legfontosabb összetevő azonban egy kiegyensúlyozott étrend kialakítása. Szerencsére számos, rendkívül egészséges étel létezik, melyeknek csak egy apró részét ismertettük: próbáljuk megtalálni azokat, melyeket szívesen fogyasztunk, így lehet a helyes táplálkozás egyben egy igazán élvezetes elfoglaltság.