A 2023-as év legjobb (és legrosszabb) városai külföldiek számára

0
304
2023 legjobb expat városai

Fő megállapítások A spanyol városok dominálnak az Expat City Ranking 2023-as első három helyén.

  • #1 Málaga: barátságos helyiek, megfizethető élet és kiváló életminőség.
  • #2 Alicante: a munka nem a legjobb, de más tényezők bőven ellensúlyozzák.
  • #3 Valencia: kiváló egészségügy és megfizethető élet.

Cikkünk forrása: https://www.internations.org/expat-insider/2023/best-cities-for-expats-40421

1 | Málaga: Az expatok kedvenc városa

Málaga az első helyet szerezte meg a 49 város közül az Expat City Ranking 2023-on. A válaszadók szerint a helyi lakosok különösen barátságosak a külföldi lakosokkal (89% vs. globális 65%). A város a második a Barátok Megtalálása kategóriában.

Málaga másik kiemelkedő eredménye az Életminőségi Index (2. hely). Az ismert és népszerű éghajlat, valamint a természeti környezet a top 10-ben van. A város a Szabadidős Lehetőségek terén is második, továbbá a top 10-ben van az Utazás & Közlekedés és az Egészségügyi alindexekben.

A munkával kapcsolatos indexe a leggyengébb, de még mindig átlagon felüli (13. hely). Málaga azonban első a Munka & Szabadidő alindexben, különösen a munka-magánélet egyensúly terén. Az Expat Alapok Indexében (7. hely) a lakhatás kiemelkedő, mind a megfizethetőség, mind a hozzáférhetőség terén. A város az első a Személyes Pénzügyek Indexében is, különösen az általános megélhetési költségek tekintetében. Az expatok 88%-a elégedett az életével Málagában.

2 | Alicante: Ahol az expatok a legmegfizethetőbb lakhatást találják

Alicante a második helyen áll a 49 város közül. A munkával kapcsolatos Index alacsony (40. hely) miatt nem került az első helyre. Az expatok szerint a helyi üzleti kultúra nem támogatja a kreativitást és a rugalmasságot. Alicante azonban kiválóan teljesít az Otthonra Találás Könnyedsége Indexben (2. hely), különösen a Kultúra & Fogadtatás alindexben. Az expatok elégedettek a társasági életükkel és a megfizethető egészségüggyel. Összességében az expatok 92%-a elégedett az életével Alicante-ben.

3 | Valencia: A legjobb egészségügyű hely

Valencia a harmadik helyen áll. Az Életminőségi Indexben az első helyen áll globálisan. A város kiemelkedik a szabadidős lehetőségek (3. hely) és az egészségügyi ellátás megfizethetősége és elérhetősége terén. A munkával kapcsolatos index azonban gyenge (36. hely). Az expatok elégedettek az általános megélhetési költségekkel és a megfizethető lakhatással. Összességében az expatok 91%-a elégedett az életével Valenciában.

forrás: https://www.internations.org/expat-insider/2023/best-cities-for-expats-40421

49 | Milánó: Az expatok legkevésbé kedvelt célállomása

Milánó az utolsó, 49. helyen áll. A város alacsony helyezése részben az Expat Alapok Index alacsony (46. hely) eredményéből adódik. Az expatok szerint nehéz lakást találni és nehéz ott élni az olasz nyelv ismerete nélkül. A munkával kapcsolatos index is gyenge (46. hely), különösen a munkabiztonság és a munkáért kapott fizetés tekintetében. Az expatok nem elégedettek a társasági életükkel és a helyi kultúrával való megszokással. Az Életminőségi Indexben is az alsó 10 város között van.

48 | Róma: Ahol külföldiként munkavállalás valódi küzdelem

Róma a 48. helyen áll, csak Milánót megelőzve. A város az alsó 10-ben van négy az öt indexből. Különösen gyenge a munkával kapcsolatos index (49. hely). Az expatok nem elégedettek a munkájukkal és a pénzügyi helyzetükkel. Az Életminőségi és az Expat Alapok Indexekben is gyenge eredményeket ért el. Az Otthonra Találás Könnyedsége Index azonban valamivel jobb képet mutat.

47 | Vancouver: Ahol az expatok pénzügyi nehézségekkel szembesülnek

Vancouver a 47. helyen áll, és itt érzik magukat a legboldogtalanabbaknak az expatok. A személyes pénzügyi helyzetükkel kapcsolatos index az utolsó helyen áll. A lakhatás megfizethetetlen és nehéz megtalálni. Az Életminőségi Indexben Vancouver a harmadik alsó helyen van, különösen a kultúra és az éjszakai élet, az egészségügyi ellátás minősége és az utazási lehetőségek tekintetében.