A rossz idő a legjobb idő a kimozdulásra!

0
279
túrázás

Sokan, ha beköszönt az ősz, vagy épp bekopogtat a tél, hajlamosak begubózni. Az esti sötétség, a korai félhomály valahogy mindenkit a bezárkózásra ösztönöz. Kivéve azokat, akik tudják tapasztalatból, hogy ekkor éri meg igazán felkerekedni, és a természet lágy ölén töltekezni.

Mikor és hova érdemes elmenni?

túrázás, bár hivatalosan sportolásnak számít, valójában egy életforma. Aki megszereti azt, amit a természet nyújt, akinek a fülei zeneként értelmezik a faágak recsegését, vagy az avar zizegését, annak mindegy, hogy éppen ősz van-e, vagy tél, tíz fok pluszban vagy mínuszban, akkor is megy. Nem azért, mert muszáj, meg hogy meglegyen a napi kalóriadeficit. Azért, mert szereti, és pont.

Aki még csak most kóstol bele ebbe az izgalmas, illatos világba, annak érdemes rövidebb túraszakaszokat választani. Kezdetben öt kilométer terepen több is, mint elég. Később bővíthető mind a távolság, mind az ösvények száma. Idővel pedig a terepviszonyok is nehezíthetőek. Ami ellenben kezdettől fogva lényeges, az a minőségi felszerelés.

Miből áll a kezdő túrázó szett?

Először is egy olyan bakancsból, ami kellő stabilitást biztosít, és amiben a léptek nem csúszkálnak, nem bizonytalanok. A sportcipő viselése szép gondolat, viszont nem túlságosan gyakorlatias, mivel a bokák kitámasztása mindenképpen ajánlatos, ráadásul sarasabb, vizesebb, levelektől nyákosabb talajon a hagyományos tornacipő finoman szólva sem nevezhető megbízható társnak. Márpedig az őszi, téli időszakban még akkor is ildomos sárral és tócsák hadával számolni, ha amúgy általánosságban az évszak száraznak mondható.

Másrészt a strapabíró ruházat sem luxus, sokkal inkább alap. Nadrág, kabát, alá pulóver, lehetőleg légáteresztő anyagból, mert főleg meredek terepen az izzadás sem ritka, viszont a befülledés nem előnyös forgatókönyv.

Harmadrészt sokan feleslegesnek ítélik, különösen eleinte, pedig aranyat ér: a túrabot. Stabilitást nyújt, támaszt még akkor is, amikor minden túlzottan csúszós és ismeretlen, mindennek tetejében ilyen módon a karok által kifejtett energia is bevonható a mozgásba, ezáltal a hatékonyság fokozható.