Adóbevallás “egyéb” platformokon

0
501
adóbevallás

Tegnap adta hírül a HUP, hogy megjelent az ABEV nyomtatványok kitöltéséhez szükséges program Javás változata (egyelőre csak a 0753-as nyomtatványhoz, azaz a személyi jövedelemadóról a járulékról, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról, az egészségügyi hozzájárulásról és az egyéni vállakozó különadójáról szóló bevalláshoz). Így most már nincs szükség ehhez másik partíción Windowst rejtegetni, vagy háborogni a diszkrimináció miatt. Valószínűleg később a többi nyomtatványhoz is elkészül a Java változat, addig azok továbbra is csak Windowson használhatóak.

Hivatalosan csak Windowson és Linuxon működik a program, s Linuxon is csak rootjoggal telepíthető, de gyakorlatilag erőfeszítés nélkül fel tudtam telepíteni Macre is. Random korszerű oprendszerre nem lehet kihívás telepíteni, ennyire még állami szoftvert se tudnak elszúrni. Végülis Java vagy mifene. (Első olvasónknak, aki BeOS-re feltelepíti és erről a screenshotot beküldi, szerkesztőségünk egy tábla csokit ajánl fel)

A rootjogra azért van szüksége, hogy egy darab, egysoros konfigfájlt be tudjon írni a telepítője a /etc-be:

abevjava.path = /Users/gazs/abevjava
De ezért nem kell rábíznunk az egész gépünket (sőt, ha akarnánk se tudnánk Mac alatt, sudo-val indítva se hajlandó a /etc-be írni). Ha mi hozzuk létre a szükséges fájlt, majd arra jogosultságot adunk a saját felhasználónknak, a program feltelepül:

sudo touch /etc/abevjavapath.cfg
sudo chmod 777 /etc/abevjavapath.cfg
Valszeg overkill „mindenkinek mindent” jogosultságot adnom rá, de lusta voltam gondolkodni (ahogy valszeg az alkalmazás fejlesztői is azok voltak. I mean, Java appnak telepítő, rendszerhelyen konfigfájl, XML-ben kétsoros shellscript, összevissza licenszelésű kódrészletek egybegyúrása?). Ezután a program feltelepül, majd le kell hozzá tölteni a megfelelő nyomtatványt is. Ami szintén feltelepül. Végül pedig kiválaszott mappában található abevjava.jar-ra duplán kattintva el is indul:

Valami egészen otromba a program, de működik. Nevezzük első lépésnek, miért nem lehetett egyből ezzel kezdeni?