Gyerek vagy karrier?

0
370
karrier vagy gyerek

A dolgozó nők az egész világon úgy érzik, a háztartási munka aránytalanul nagy terhet ró rájuk. Amikor a gyermeknevelésről van szó, a férfiak és a nők eltérő álláspontot képviselnek a háztartási munkamegosztást illetően, az ételek főzésétől az érzelmi támogatás nyújtásáig, ez karrier tanácsadás üléseken sokszor szóba kerül.

Az anyák úgy érzik, ők látják el a háztartási feladatok nagyobb részét, míg az apák úgy érzik, egyenlően osztoznak a feladatokon a partnerükkel. Tehát az anyák és az apák különbözően látják ugyanazt a helyzetet. A szülővé válás előtt a legtöbb férfi és nő arra számít, hogy a háztartás minden tevékenységében egyenlően osztoznak majd a munkamegosztáson, de a gyermekvállalás után eltérnek a nézeteik arról, hogy ez valóban így van-e.

A gyermekvállalás hatásai a munkahelyen is egyenlőtlenségeket szülnek. Karrier tanácsadóként során sokszor hallom anyukáktól, hogy úgy érzik, a gyermekvállalás akadályozza a munkavállalói előmenetelt, a hierarchiában való előrejutást és a magasabb jövedelem elérését. A férfiak lehetőségeit nem igazán nyirbálja meg az apaság.

A nők és az alacsonyabb jövedelműek különösen nagy valószínűséggel érzik úgy, hogy a munkahelyükön büntetést fizetnek azért, mert szülői státuszba kerültek. Úgy érzik, hogy lemaradnak a karrierlehetőségekről a gyermektelen munkatársakhoz képest.

A munka és a magánélet összeegyeztetése érdekében a dolgozó anyák kétharmada olyan munkát választ, amelynek időbeosztása lehetővé teszi számára, hogy a gyerekekkel kapcsolatos kötelezettségeit is el tudja látni, és a szülőként dolgozók kétharmada pedig segítséget kap a nagyszülőktől, esetleg másoktól.

Gyerek vagy karrier: egy ügyfelem beszámolója, nevezzük Annának.

Gyerekszülés előtt úgy tervezte, ő lesz a szuperanya, a szupersikeres munkaerő és a tökéletes külsejű, fitt nő egyszerre. Meg is valósította mindezt, egy ideig. Mivel Anna korán indult reggelente munkába, a kislányt egy szomszéd nénihez elvitte, nevezzük Vera néninek, aki elsétált vele az óvodába és délután hazavitte magához. Voltak olyan napok, amikor a néninek más dolga volt, olyankor mások is be voltak vonva a logisztikába és a gyerekfelügyeletbe. Annának csodásan ívelő karrierje volt, sikeres volt pozícióban és jövedelemben egyaránt. Egyik este, amikor hazaért, és kislánya még ébren volt (sokszor esténként már nem találta őt ébren) a kislány nagy örömmel fogadta, körülugrálta, és valami ilyesmit mondott „anyu, nagyon szeretlek, kár, hogy egyre kevésbé emlékszem rád”. Az anya ekkor jött rá, hogy valójában nem is tudja, mivel telnek a gyerek napjai, mik történnek vele, kikkel játszik, mit eszik, hogy megy neki az ovis torna, semmi. Sokkal közelebbi kapcsolata van egy csomó kollégájával, mint a saját gyerekével. Másnap felmondott. Ennek már tíz éve, kérdeztem, megbánta-e. Azt mondta, dehogy, inkább azt bánja, hogy nem előbb döntött a gyerek mellett.

Gyerek vagy karrier: kell-e választani?

Nem tudom, de azt látom, nincs szülőség kompromisszumok nélkül. Van néhány kivételnek tűnő család, de jobban megismerve a helyzetüket, azt kell mondjam, inkább a kirakat mutat mást, mint amennyire valójában tökéletes a szerepek összhangja.

Csak jó döntés van, hallgass az érzéseidre!

Én azt mondom, nincsenek rossz döntések, csak jó döntés van. Úgy a legjobb Neked, ahogy Te érzed. Ne mások után menj, nem tudhatják, mi van valójában a Te életedben, a Te lelkedben. Az érzéseidre hallgass, ha gyerekvállalásról és gyereknevelésről van szó. Ez a kulcsa annak, hogy később ne bánd meg a mostani lépéseidet.

Szeretettel,

Tomori Nóra, karrier tanácsadó, életvezetési tanácsadó, karrier coach