Hogyan csökkentsd a gáz/villany „átalányodat” év közben, az MVM online ügyfélszolgálaton 10 perc alatt – Útmutató, lépésről lépésre

0
1782
rezsicsökkentés

Előszó: engem felvilágosítottak az ügyfélszolgálaton, hogy amit a köznép átalánynak hív, annak a hivatalos neve „egyenletes részszámlázás„. Az átalány teljesen más; azt az fizeti, akinek nincs gázórája, és kevés fogyasztója van (mondjuk egyetlen gáztűzhely a panelban), és nem mérik a fogyasztását, csak megsaccolják, és fix díjat fizet, használattól függetlenül.

Forrás: reddit, szerző: PJohn3

Disclaimer: amíg nem jön ki a Közlöny következő száma a konkrét szabályozással, addig ez a post nagyrészt spekulációra épül. Gyakorolj kritikus gondolkodást, tájékozódj, mérlegelj, és talán azt is tanácsolnám, hogy ne kapkodj. Valószínűleg nem fog azon múlni semmi, hogy most azonnal pánikolva átállítod-e a részszámláid értékét, vagy alszol még rá párat, esteleg megvárod a közlönyt. (Bár én pánikolva átállíottam, nehogy beszopjam, mert pl. kitalálják, hogy holnaptól nem lehet állítani. Úgy voltam vele, hogy az a biztos, ha át van állítva; de nem biztos, hogy ez a követendő példa) Inkább tájékoztatásul/megnyugtatásként írnám ezt a postot, de a közlöny megjelenésekor kiderülhet, hogy felesleges az egész. Ha szerinted faszságot írtam, nyugodtan nyiss róla vitát a kommentekben, és szükség esetén javítom a posztot is.

Szóval, sokakat érint az a probléma, hogy az előző években az „átlag” felett fogyasztottak, és hiába kezdenek most takarékoskodni, mert még jóidejig az előző időszak átlagfogyasztása alapján küldik a számlát. Így megy majd a sokszázezer a rezsire, amit majd csak a következő leolvasáskor kapnának vissza, ha tényleg elkezdenek spórolni; és ez akár egy év múlva is lehet. Ez nyilván megterhelő sok háztartásnak, hiába kapják vissza a túlfizetésüket majd valamikor (mire szarrá inflálódott).

Láttam olyan tévhiteket is, ami szerint idén az előző éves fogyasztásod fizeted, és így visszamenőleg emelnek árat. Ez nem igaz. A jelenlegi fogyasztásod fizeted, és a szolgáltató a becsült fogyasztásod alapján számláz. Minden számlán rajta van az, hogy milyen mérőállásig fizeted a fogyasztást épp, vagy hogy mi az utolsó leolvasott állás, és ahhoz képest havonta mennyi fogyasztást számláznak, így magad is ki tudod számolni, hogy milyen óraállásig van rendezve most a fogyasztásod, és épp túlfizetésed van-e, vagy túlfogyasztásod. A gond csak az, hogy az idei fogyasztást a tavalyi fogyasztásodból becsülik, de kérheted ennek módosítását. NEM most fizeted a tavalyi fogyasztásod, és egy random Portfolio cikken kívül szerintem senki nem beszélt visszamenőleges emelésről, tehát még nem késtél le a spórolásról.

Ha egyenletes részszámlázással fizetsz (aka. évente jönnek leolvasni, közte meg minden hónapban ugyanannyi a számlád, köznyelvben átalány), akkor annyi a dolgod, hogy módosítod a becsült éves fogyasztásod. Ezt MVM gáz és villany esetében meg tudod tenni az interneten.

Értelemszerűen ennek csak akkor van értelme, ha tényleg vissza is fogod a fogyasztásod a következő hónaptól.

Az MVM-nél jó nagy kavar van, hogy kinek melyik ügyfélszolgálatra kell bejelentezni, tehát nem biztos, hogy neked is pont ugyanazon a felületen kell intézni pl. az áramot, mint nekem, de erre úgy is rájössz, mikor nem tudsz belépni. Nekem a két felületre a felhasználónevem/jelszavam is más, tehát két teljesen független regisztráció az egész.

MVM Gáz becsült fogyasztás módosítása
  • Lépj be: https://onlineugyintezes.mvmnext.hu/

  • Bal oldalt válaszd a „Beállítások„, majd onnan a „Számlabeállítások” menüpontot

  • Kattints a „Részszámlaérték módosítása” opcióra, és állítsd be a kívánt éves fogyasztást. (Az „átlagos” 1729 m3/év)

Ez nem változtatja visszamenőlegesen a becsült fogyasztásod. Egyszerűen az MVM a következő számláid úgy fogja kiállítani, hogy azokon az ide beírt köbméter 1/12-ed részét szerepelteti már, de az eddigi számláid nem befolyásolja, (legalábbis ha jól értelmeztem az ábrát/grafikont, amit feldob utána).

Az online ügyfélszolgálaton csak 30%-kal tudod csökkenteni az előző évihez képest a becsült fogyasztásod. Nem tudom, hogy személyesen ügyet intézve lehet-e még jobban, nem próbáltam.

Figyelj, hogy csak évente 1× csökkentheted a részszámlaértéket, viszont akárhányszor növelheted! Tehát érdemes annyit csökkenteni rajta, amennyit csak tudsz. Később emelhetsz, ha túl kicsi lett.

Nekem a 30% csökkentéssel nem sikerült az átlag alá menni, de eléggé megközelítettem ahhoz, hogy lenyugodjak**. Mindenképp jobb, mint a semmi, de aki eleve csak max. 30%-kal van a határ felett, annak ez tökéletes megoldás.

MVM Áram becsült fogyasztás módosítása
  • Lépj be: https://ker.mvmnext.hu/

  • A fenti „Számla ügyek” menüből válaszd a „Részfogyasztás módosítása” opciót

  • Válaszd ki a fogyasztási helyet (talán akkor is ki kell, ha csak egy hely van a neveden)

  • Válaszd ki, melyik hónaptól szeretnéd, hogy életbe lépjen (nekem augusztust és szeptembert ajánlja fel)

  • Írd be az új várható éves fogyasztást (az „átlagos” 2523 kWh/év)

Itt azt javaslom, hogy ne jelöld be, hogy 11 felé osszák az éves fogyasztást, hogy a 12. számlád várható értéke nulla legyen. Részemről egyelőre spekuláció, de szerintem azzal jársz valószínűleg jobban, ha 12 felé van osztva a részszámlák között a fogyasztásod. Az a default, hogy 12 felé osztják, szóval annyi a dolgod, hogy nem jelölöd be a négyzetet.

Itt nekem volt egy figyelmeztetés, hogy mivel önként lejjebb veszem a részszámlaértéket, így vállalom, hogy ha év végén tartozásom van, arra nem kérhetek semmi könnyítést/részletfizetést, mert az én hibám lesz. Ennek a következményeivel mindenki egyénileg mérlegeljen.

Ezen a felületen nincs 30%-os módosítási limit.

Ha ez megvolt – tartsd a szemed a villany/gázórán

Kérlek, ne legyél fasz, és kurvára figyeld a továbbiakban a villany- és gázórádat. Minden számlád után hasonlítsd össze a valós vs. a számlázott fogyasztásod. Ha csak csökkented a számlázott mennyiséget, de utána elfelejtesz spórolni, akkor nagyon-nagyon beszophatod a végén. Ha látod, hogy nem sikerül eleget spórolni, kezdj el félretenni arra a napra, mikor jönnek leolvasni az órá(ka)t, és utána küldik az elszámolást. Ne legyél pénzügyileg balfasz. Tudom, sok embernek ez alap, de úgy érzem, le kell írnom, mert nem akarom, hogy azért menjen csődbe fél év múlva a háztartásod, mert leírtam Redditen, hogyan variáld át a villany/gázszámládat.

(**Nálam a dolgohoz az is hozzátartozik hogy valójában az átlag alatt fogyasztunk gázt egyébként is, csak mivel ősszel költöztünk be, és tél vége felé jöttek leolvasni, így a valós éves fogyasztás 3,5×-ösét állapították meg a számlázáshoz, mintha nyáron is fűteni készülnék. Szóval csak ezért ilyen magasak a számláink, de engem biztosan nem fog arcon baszni a következő leolvasáskor a valóság, mert lényegében már most egy évnyi túlfizetésem keletkezett. Jelenleg rezsicsökkentve havi 10.000 helyett 35.000-es számlát kapok, amit eddig leszartam, gondoltam majd elszámolunk a következő leolvasáskor… De most a hírek szerint ez 150.000 Ft-ra emelkedne havonta, amit nem szeretnék befizetni azért, mert az MVM szerint nyáron is fűtök. Tudom, lehet hogy nem is lenne ilyen magas, de minek kockáztassam és fizessek a semmire…)

Megéri váltani diktálás, egyenletes részszámlázás, és hőmérsékletfüggő részszámlázás között?

Itt még inkább spekulációra épül a gondolatmenetem, és nem bíztatnék senkit elhamarkodott váltásra, mert ha beszopod vele, nem biztos, hogy újra válthatsz egy ideig.

De… Nekem úgy tűnik, hogy az egyenletes részszámlázással jár az ember szinte garantáltan jól, ha eloszlik a becsült fogyasztása egyenletesen az évben. Nem tudok elképzelni olyan szabályozást, amivel ez az opció szopás lenne.

Ha diktálós vagy hőmérsékletfüggő részszámlázást választ az ember, akkor konkrétan nem tudjuk mi lesz. A végleges szabályozást lehet olyan is, hogy tökmindegy, de olyan is, hogy ezek az emberek szopnak nagyon keményen a téli hónapok magasabb fogyasztása miatt. Szerintem erre még senki nem tudja a választ. De az egyenletes részszámlázás elég stabil opciónak tűnik.