Modern mosógépek a környezettudatosság jegyében

0
292
Modern mosógép

A mosógépek ma már nélkülözhetetlen eszköznek számítanak a legtöbb háztartásban, még annak ellenére is, hogy jelentős mennyiségű áramot-és vizet használhatnak egy-egy ciklus során, ami aggodalomra ad okot a környezeti terheléssel kapcsolatban. Szerencsére a készülékek hosszú utat jártak már be, és a modern mosógépeket már olyan jellemzőkkel tervezték, amelyek a fenntarthatóságot helyezik előtérbe!

Milyen egy igazán környezetbarát berendezés?

Energiahatékony

Ahhoz, hogy egy mosógép környezetbarátnak nevezhető legyen, ’A’ vagy ’B’ energiacímkével kell rendelkeznie. Minél alacsonyabb az energiafogyasztás, annál kevésbé terheljük meg vele a környezetet, na meg persze pénztárcánkat. Jó hír azonban, hogy a jelenlegi modellek még energiatakarékosabbak, mint 10 évvel ezelőtt. Emellett pedig olyan fejlett technológiákat alkalmaznak, mint a nagy sebességű centrifugálási ciklusok, így több vizet távolítanak el a ruhákból, csökkentve ezzel a hosszabb szárítási idő szükségességét. A Miele mosógép modelljei nem csak, hogy kiváló energiaosztályba tartoznak, de telis-tele vannak „pakolva” fenntartható megoldásokkal.

Víztakarékos

A fenntartható mosógépek másik fontos jellemzője a víztakarékosság. A régebbi mosógépek jellemzően több vizet pazarolnak, mivel vízszintjük általában fix. Ez azt jelenti, hogy a kisebb tölteteknél is ugyanannyi víz megy kárba, mintha teljesen kihasználtuk volna a dob méretét. Aggodalomra azonban nincs ok, hiszen sok modern mosógép érzékelőkkel méri fel a töltet méretét, és ennek megfelelően állítja be a vízszintet. A Miele mosógép mennyiségi automatikája például a vízfogyasztás mellett még az áramfogyasztást is az aktuális töltet mennyiségéhez igazítja, így tényleg csak a szükséges minimumot használja el. A Miele mosógép EcoFeedback funkciójával pedig tudni fogjuk még a pontos áram-és vízfogyasztásunkat is.

Még a mosószerrel is csínján bán

Nem egyszerű a megfelelő mennyiségű mosószert adagolni: ha túl sokat használunk foltok maradhatnak a ruhán és még pazarolunk is, a túl kevés pedig nem biztos, hogy hatékonyan tisztít. Ha ezt a feladatot azonban a mosógépre bízzuk, a ruhaneműk tovább maradhatnak szépek és újszerűek. Egy környezetbarát mosógép mindig rendelkezik automatikus mosószeradagolóval. A Miele mosógép TwinDos® rendszere például olyan pontosan adagol, hogy akár 30% mosószer is megtakarítható, ami évente kb. 5 üveg mosószert jelent. Ráadásul pofonegyszerűen használható, hiszen csak meg kell adnunk a paramétereket a mosnivalókat illetően, csak úgy, mint a szennyezettség foka vagy a ruhák színe, ő pedig teszi a dolgát.

Hosszabb az élettartama

A modernebb mosógépek már úgy gördülnek le a gyártósorról, hogy érezhetően jobb minőségben készülnek el, így lényegesen tovább bírják, mint a belépő szintű vagy alapmodellek. Mivel egy ilyen konstrukciót bátran lehet nyüstölni és kevésbé kopik, hosszabb lesz az élettartamuk is, így csökkentve a gyakori cserék szükségességét. Ez hosszú távon nemcsak pénzt takarít meg, hanem csökkenti a hulladékot és az új gépek gyártásával járó környezeti terhelést is. Minden egyes Miele mosógép 20 éves élettartamra van tervezve, amit nem mellesleg szigorú tesztelésnek vetnek alá. A beépített ProfiEco motor pedig amellett, hogy környezetbarát működést garantál, abszolút kopásmentes, mivel elektronikus vezérlésű és szénkefe mentes.