A szürkehályog csakis műtéttel gyógyítható? Otthon nem lehet kezelni?

0
548
szürkehályog

Amennyiben homályos a látásunk, elhalványulnak a színek, esetleg káprázik a szemünk, vagy rossz az éjszakai látásunk és sokszor kettőslátást vagy többes látást tapasztalunk, akkor szinte biztos, hogy szürkehályog probléma állhat a háttérben. A szürkehályog betegség tulajdonképpen a szemlencse elhomályosodása. A lencse felel a fénytörésért így képes a szem, a közeli és a távoli látásra. Szürkehályog probléma esetén a látás homályossá válik, ami felettébb kellemetlen tünet.

Mit lehet tudni a szürkehályog kezeléséről?

A szürkehályog csakis műtéttel gyógyítható Dr. Nagymihály Attila szürkehályog specialista szerint. A műtét során eltávolítják a szemlencsét és a helyére egy műlencsét ültetnek be. A specialista szerint a műtét után teljes szemüvegmentesség érhető el, így sem távolra sem pedig közelre nem lesz szükség a szemüvegre. A 25 éves sebészeti tapasztalattal rendelkező orvos már több mint 10 000 műtétet tudhat maga mögött. A fájdalommentes eljárást érzéstelenítő cseppek segítségével végzik és a műtétet követő években nem fog fennállni a fénytörési probléma, azaz végleges eredményt lehet vele elérni. A lencse vagy lencsék beültetését ambulánsan végzik, így a műtétet követően a pihenés végén már haza is térhetünk otthonunkba. Az alacsony kockázatú műtétet magánorvosi körülmények között végzik el.

Diabétesz esetén és elvégzik a műtétet?

A diabétesz egyik gyakori szövődménye a szürkehályog probléma, amelynek súlyossága függ az alapbetegségtől és annak előzetes kezelésétől. Diabéteszesek esetében gyakori elváltozásokat tapasztalhatunk a retinán és annak ereiben is. Ezek az elváltozások a lézeres műtétekkel jól korrigálhatók, így a szürkehályogprobléma is megszüntethető. A műtétet csak akkor tudják elvégezni, ha a szemfenéki szövődmények állapota stabil és a vércukor is be van állítva.

Pontosan mire készüljünk?

A szürkehályog műtéteket egy alapos és mindenre kiterjedő alkalmassági vizsgálat előzi meg. A vizsgálat során megállapítják, hogy pontosan milyen lencsére lesz szükség. A műtét összesen 10 percet vesz igénybe és teljesen fájdalommentes a beavatkozás. A műtét után körülbelül 1 hónap szükséges ahhoz, hogy a műtét végleges eredménye érezhető legyen. A műtétre a Budai Szemészeti Központban kerül sor, amely a páciensek egyedi igényeit hivatott kielégíteni. A magánorvosi körülmények a szakorvosok szakértelme és a modern technológia, mind a betegek rendelkezésére áll. A nemzetközi ismeretekkel rendelkező szakemberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a páciensek látását visszaadják és így rövid idő alatt visszatérhessenek a mindennapi rutinhoz úgy, hogy nem szenvednek tovább a homályos látásban.

Láthatjuk, hogy a magánorvosi lézeres szemműtétek esetén egyáltalán nem kell hosszadalmas várakozással számolni és maga a műtét is nagyon rövid idő alatt lezajlik. Szürkehályog probléma esetén nem érdemes sokat vacillálni, hiszen a rossz látásnak köszönhetően akár balesetet is szenvedhetünk.