ABS kocka javítása vagy cseréje jobb alternatíva?

0
711
autó hiba

Az ABS kocka a blokkolásgátló rendszer részeként komoly szerepet tölt be az autóban, fontos alkatrész. Amikor ez a hidraulikatömb meghibásodik, akkor annak konkrét jelei vannak. Ekkor a legtöbb autótulajdonosban felmerül a kérdés, hogy a komplett cserével vagy a javítással jár jobban.

Honnan lehet tudni, hogy az alkatrész meghibásodott?

Ha az autóban tönkre megy egy alkatrész, akkor annak jellemzően megvannak a jelei. Ez igaz az ABS kockára is. Érdemes tudni, hogy az autó diagnosztikai rendszere gyakran cserben hagy minket, ha az ABS kockával valamilyen probléma tapasztalható, ugyanis nem jelez, tehát az ABS lámpa sem gyullad ki. Erre tehát nem érdemes alapozni, az autó e téren nincs segítségünkre. Jobban mondva vannak jelei annak, hogy az ABS kocka meghibásodott, csak nem ennyire egyértelműek.

Az ABS kocka a gépjármű motorterében helyezkedik el, ami azzal jár együtt, hogy az alkatrész komoly hőhatásnak és rázkódásnak van kitéve az út során. Emiatt nem csoda, ha meghibásodik, melynek egyik tipikus jele, hogy fékezés során az alsó holtpontig becsúszik a fékpedál. Akkor sem lehetsz nyugodt, ha a fékpedál nagyon lent fog, mert ez a jel is arra utal, hogy baj van az ABS kockával. A gyanúdat erősítheti az is, ha fékolaj szivárgást tapasztalsz.

Ezenkívül az sem ritka némely autótípusok esetében, hogy a piros lámpánál várakozva, miközben a fékpedált folyamatosan lenyomva tartjuk, arra leszünk figyelmesek, hogy a fékpedál elkezd lassan, de biztosan becsúszni. Habár a fékpedál ekkor még érzékelhető, azonban ne légy nyugodt, ez mindenképp baljós jel. Mivel az autó diagnosztikai rendszerére nem támaszkodhatsz, ezért a fentebb említett jeleket mindenképp érdemes ismerni, annak érdekében, hogy tisztában legyél vele, ha baj van. Erről a rewopro.hu weboldalon bővebb információkat is megtudhatsz.

Csere vagy javítás?

A többség automatikusan a csere mellett dönt, azonban nem feltétlenül jársz jól, ha ezt az utat járod. Például a Suzuki ABS kocka esetében gyakorlatilag garantálható, hogy rövid időn belül újra meghibásodik, így nem túlzás szériahibáról beszélni. Ráadásul az új alkatrész beszerzése és beszerelése nem olcsó mulatság. A legjobb opció, ha a Rewo Pro Kft. valamelyik szervizében javított cserealkatrészt rendelsz, a régit pedig leadod. A javított alkatrészre öt év garanciát kapsz, így egyhamar biztosan nem lesz gondod az ABS kockára.