Alakítsd ki átgondoltan és praktikusan a fürdőszobát!

0
47
praktikus fürdőszoba

Sok lakástulajdonos számára kihívást jelenthet egy olyan fürdőszoba kialakítása, amely egyszerre stílusos és funkcionális, továbbá a kialakítására szánt keretösszegen belül marad. 

Az óriási kínálat még jobban megnehezíti a választást, könnyű elveszni a stílusok, berendezések és elrendezések útvesztőjében akár egy meglévő helyiség felújításáról, akár egy új kialakításáról van szó. Nem szabad szem elől téveszteni, hogy nedves helyiségről van szó, ahol a pára és a gőz mindennapos, így a burkolatoknak, valamennyi berendezésnek és szerelvénynek maximálisan ellenállónak kell lennie. 

Általánosságban minél nagyobb alapterület áll rendelkezésre, minél szabadabban alakítható a tér, annál könnyebb dolgunk van, és minél kisebb helyre kell minden funkciót bezsúfolni, annál nehezebb. Ebben az esetben a legapróbb részletekig át kell gondolni, mire van szükség, kád vagy zuhanykabin lesz a jobb választás, illetve mi és hova kerül. Lássuk, milyen szempontokat kell mérlegelni!

A méret is lényeg

A fürdő az otthonoknak az a helyisége, amely az ott lakók kikapcsolódását szolgálja, amely helyet ad a mindennapi tisztálkodásnak, és jellemzően reggel és este a leginkább forgalmas. 

A tervezésnél figyelembe kell venni a fürdőt használó családtagok számát, tisztálkodási szokásait, és nem utolsósorban a rendelkezésre álló helyet. A szükséges funkciók elhelyezése kulcsfontosságú a használhatóság érdekében. 

Kis alapterület esetén mérlegelni kell, hogy szükség van-e kádra, vagy egy zuhanykabin is tökéletesen megteszi, ami által extra helyet nyerhetünk. Vannak gyártók, akik kifejezetten kis fürdőszobákba kínálnak komplex koncepciókat, és berendezéseik között kaphatók nemcsak formatervezett, helytakarékos, egymáshoz illő szaniterek, de azokat kiegészítő fürdőszobabútorok is.

Felhasználóbarát, stílusos fürdőszobák

Amikor a tervezésre kerül a sor, érdemes körülnézni a piacon, inspirálódni a szaküzletek kínálatából, a lakberendezési magazinokból, vagy teljes tanácstalanság esetén szakember segítségét kérni. De a legfontosabb, hogy akinek kicsi a fürdője, az tudjon róla, egy kis méretű, előnytelen adottságokkal rendelkező fürdőszoba is berendezhető stílusosan és felhasználóbarát módon. Mindössze kellő szakértelem és tapasztalat, valamint ezek alapján választott színek, szaniterek, bútorok szükségesek hozzá.

El kell azonban felejteni a hagyományos megoldásokat, és például meglepően tágas belső térrel rendelkező aszimmetrikus kádat, mosdót választani. Az íves vonalvezetés, a világos színárnyalatok, a megfelelő anyagválasztás növeli a térérzetet. 

Optikai térnövelés

A jól megválasztott színek, felületek optikailag tágítják a teret, a különleges megoldások megtörik az egyhangúságát és egy kis játékosságot, izgalmat visznek az enteriőrbe. 

Igyekezzünk melegséget csempészni a helyiségbe fahatású burkolatokkal, világos fafurnéros bútorokkal, tükrökkel sikerülhet, de a megfelelő helyi és általános világításról se feledkezzünk el!