Dönts okosan, amikor a sütéshez szükséges eszközöket választod

0
144
sütés

Ahhoz, hogy profi süteményeket és sülteket tudjunk készíteni, minőségi eszközök is szükségesek. A konyhai felszerelések közül a sütőformák és egyéb sütési kellékek nélkülözhetetlenek, de vajon hogyan válasszuk ki azokat, amelyekre valóban szükségünk van?

A nagy méretű tepsik és különböző formájú edények rengeteg helyet foglalnak el a konyhaszekrényben, ezért okosan kell választanunk. A mömax kínálatában a sütéshez szükséges számos eszköz megtalálható, ezért érdemes a cikkünkben összegyűjtött információkon végighaladva dönteni a vásárlásról.

Anyagválasztás

Az egyik legfontosabb szempont a tepsik és sütőformák kiválasztásánál az anyag. Számos lehetőség közül választhatunk. A leggyakoribb típusok közé tartoznak a hagyományos alumínium, rozsdamentes acél, szilikon és kerámia formák. Mindegyiknek megvan az előnye és hátránya, saját igényeink és tapasztalataink alapján érdemes dönteni.

Fontos tudnivaló, hogy az alumínium nagyon jó hővezető, így általában az étel egyenletesen sül meg az ilyen típusú edényekben. Ne használjuk savas ételekhez, mert az károsíthatja az anyag felületét. A rozsdamentes és acél sütőformák tartósak és könnyen tisztíthatóak, azonban kisebb mértékben vezetik a hőt, így hosszabb lehet a sütési idő. A szilikon tepsik és formák könnyen hajtogathatóak, ezzel pedig praktikusan helyet takaríthatunk meg a tárolásuknál. A kerámiából készült edények törékenyek, de kiválóak, akár húst, akár édességet szeretnénk készíteni.

Különleges bevonatok

Az anyagválasztáson túl előfordulhat, hogy különböző bevonatos edények közül kell választanunk. Az étel letapadásának megakadályozására és a könnyebb tisztítás érdekében általában teflon vagy kerámiabevonat kerülhet a sütőformákra. A teflon pofonegyszerűen tisztítható, azonban fémből készült súrolót, kést, kiszedőlapátot nem használhatunk, hiszen nagyon könnyen megsérülhet a bevonat. Ez pedig később a sütés minőségét befolyásolhatja, a sérülésnél letapadhat, megéghet az étel. 

A technológiai újítás eredményei a kerámiabevonatú sütőedények. A kerámiabevonat tartósabb alternatíva, azonban általában magasabb áron szerezhető be, mint a többi változat. Tapadásmentessége nagy előnyt jelent, elfelejthetjük a letapadt étel utáni súrolást.

A konyha praktikus kiegészítői

A funkcióját tekintve különböző étel, sütemény elkészítésére használhatjuk a sütőedényeket. Éppen ezért már számos formájú, kialakítású eszköz közül választhatunk. Vannak például olyan tepsik, melyek alján plusz tálca található, így a zsír és a lé könnyen összegyűlhet.

A sütési kellékek szintén fontos kiegészítői a konyhának. A csodás torták elkészítéséhez szükséges lehet egy profi habkinyomó készlet, melynek feje cserélhető, így szebbnél szebb mintákat “kreálhatunk” az édesség tetejére, oldalára. Egy digitális konyhai mérleg szintén elengedhetetlen, hiszen segítségével kimérhető a megfelelő mennyiség. A sütés egy kreatív folyamat, mely saját ízlésünket tükrözi.