Kapcsolat a fali töltő és az otthoni hálózat között: mit tud az egyik legmodernebb funkció?

0
187
autó töltés

Az elektromos autó akkumulátorának a töltése mindig kulcskérdés lesz. Szerencsére ma már több módszer közül is választhatunk. Az egyik leghatékonyabb az otthoni töltés, amihez számtalan eszköz érhető el. Némelyikben már olyan modern funkció is elérhető, amely segítségével az ingatlan hálózata is tehermentesíthető.

Nagyobb hatékonyság a teljesítmény növelése nélkül

Ma már egy modern elektromos autó töltő könnyedén beszerezhető például az eautotoltokabel.hu oldaláról. Az ilyen eszközökben olyan funkció is megtalálható, mint a DPS, azaz a Dynamic Power Sharing. Ez akkor igazán hasznos, ha egy épületben több töltőpontot akarunk létesíteni, de arra nincs lehetőség, hogy az energiaigény megnövekedésével a hálózat teljesítményét is növelni tudjuk, mivel ez egy igazán drága beruházás lenne.

A DPS képes arra, hogy folyamatosan figyeli az ingatlan igényét, valamint összehasonlítja azt a maximálisan megengedhető értékkel. Ha kevesebbre van szükség, mint amennyi a maximum, akkor a fennmaradó teljesítményt az elektromos autó töltésére, a töltőhálózatra tudja fordítani. Ellenkező esetben (ha minden energiára szükség van) a töltők nem kapnak áramot, így nem kell amiatt aggódni, hogy a villanyautó feltöltése esetleg túlterheli a hálózatot. Ez egy kifejezetten fontos funkció, mivel a Magyarországon található épületek többsége nincs felkészítve arra, hogy még egy (vagy több) elektromos autó töltésére is képes legyen csúcsidőszakban.

Az otthoni töltési lehetőség ma már egyáltalán nem számít luxusnak, sőt, talán az egyik leghatékonyabb módszernek mondható. Sokkal kényelmesebb, mint a nyilvános töltők többsége, mivel nem kell a sorban állással bajlódni, és a napirendünk sem fog megcsúszni azáltal, ha nem találunk üres állomást.

A Dynamic Power Sharing funkció használata

Külső szemmel nem sokat fogunk észrevenni a funkció működésével kapcsolatban, de a gyakorlatban a készülék folyamatosan monitorozza az otthoni hálózatot. Amint megnövekedik az energiaigény az épületben (beindul a mosógép vagy a porszívó például), azonnal lecsökkenti az elektromos autó töltésére fordított áram mennyiségét.

Ha eljön az éjszaka és mindenki aludni megy, akkor az akkumulátorba is több energia fog érkezni, mivel otthonunkban már kevesebb eszköz fog működni a hálózatról.

Miért előnyös ez számunkra?

Az áramkimaradás, túlterhelés innentől már nem lehetséges. A töltőállomás soha többé nem fog több energiát fogyasztani, mint amire a hálózat képes. A teljesítménykorlátozással az energiafelhasználás is optimalizálható, így a költségek akár 40%-kal is csökkenthetőek.

A DPS használatával több töltőállomás is telepíthető egy épületen belül, ami társasházak és irodaházak esetében kifejezetten előnyös tud lenni. A telepítési költségek is kisebbek lesznek, továbbá még a töltési idő is kevesebb lesz, mivel mindig optimális teljesítménnyel fognak működni az eszközök.