Mennyi idő alatt látszik meg, hogy edzek?

0
244
lábak

Amikor elkezdünk edzeni, gyakran merül fel az a kérdés, hogy mennyi idő múlva lesznek láthatóak az eredmények. Egyáltalán nem meglepő, hogy mindenki gyors eredményeket szeretne, de azt fontos megérteni, hogy a testünk reakciója az edzésekre, mindenkinél eltérő. Nézzük át, hogy milyen tényezőktől függhet az eredmények kimenetele.

A testünk változása

Általánosságban elmondható, hogy a rendszeres, célzott edzésprogramok hatása körülbelül 4-8 hét után kezd el láthatóvá válni. Ez persze nagyban függ az edzés intenzitásától, a genetikai adottságoktól, az edzés előtti kondíciótól és végül, de nem utolsó sorban, a táplálkozástól.

Személyre szabott edzésterv

Mik az egyéni céljaid? Az egészségesebb életmód és a jobb közérzet? Az izomépítés vagy zsírvesztés? Esetleg mindegyik? A különböző edzésformák és feladatok, különböző célok elérésére szolgálnak. Egyénileg szeretsz edzeni, vagy inkább a csoportos órák motiválnak? Esteleg egy személyi edző szakértő konditermi edzéstervére lenne szükséged? A döntés, csak a te kezedben van! Gondold végig, hogy miket szeretnél elérni, vagy próbálj ki különböző edzéstípusokat, ha még nem találtad meg az igazit.

Kiindulási pont

Azok, akik a testedzést alacsonyabb testzsírszázalékkal kezdik, gyorsabban észlelhetik a változásokat. Ez nem azt jelenti, hogy hamarabb izmosodnának, hanem az újonnan épült izomtömeg könnyebben észrevehető. Az edzések korai időszakában, az izomerő növekedés hamar bekövetkezhet, ami rendkívül motiváló lehet.

Edzés intenzitása és gyakorisága

Minél gyakrabban és hatékonyabban edzünk, annál hamarabb láthatunk eredményeket. Heti 3-4 alkalom az ideális, mert így rendszeres ingert adunk a testünknek az izomépítésre és a zsírégetésre, viszont el is látjuk a megfelelő pihenőnapokkal.

Táplálkozás

A táplálkozás döntő szerepet játszik az izmok építésében és a zsírvesztésben. Törekedjünk a fehérjében és növényi rostokban gazdag, változatos étrendre. Az elegendő kalória biztosítása azért is kiemelten fontos, mert annak hiányában sokkal nehezebben fogod bírni az intenzív edzéseket. És tudjuk, hogy a csapból is ez folyik, de a napi 2-3 liter folyadék fogyasztása nem csak az egészségedre, hanem a teljesítményedre és a közérzetedre is pozitív hatással lesz, Arról nem is beszélve, hogy étvágykontrolláló hatása is van.

Pihenés és regenerálódás

A túledzés egy nagyon gyakori hiba, főleg a kezdők és középhaladók részéről, azonban hosszú távon többet árt, mint használ. Mi történik a túledzés során a szervezetünkkel? Az izomban tárolt glikogén-raktárak kimerülnek, amik az izom „üzemanyagai”, így nem tud olyan erővel és hatékonysággal működni, plusz a folyamatos izomláz eltolja az izom PH-értékét a savas irányba, ami szintén rontja a teljesítményt. Testünk alvás közben regenerálódik és épül, ezért a túl kevés pihenés lelassítja az eredmények elérését.

Bár általánosságban 4-8 hét alatt válnak láthatóvá az edzés eredményei, azonban fontos, hogy kitartó és türelmes legyél. Az edzés nem csupán a külső változásokról szól: javítja az általános egészséget, a közérzetet és az életminőséget is. Ünnepeld a kis győzelmeket, amik segítenek majd tovább lendülni a nehézségeken.