Ágyásszegély házilag – 3 alternatív alapanyag, amiből olcsón készíthetsz saját szegélyt

0
279
kerti út

Itt a tavasz, kezdődhet a kertészkedés. Fontos, hogy már idejében nekilássunk a munkának, hiszen pillanatok alatt felmelegszik az idő, így a növényeknek még lesz idejük regenerálódni és fejlődni. Ehhez remek megoldást jelent az ágyásszegély kialakítása, aminek kapcsán felmerülhet a kérdés, hogy milyen anyagból készüljön, ami nem túl drága, de mégis tartós és mutatós. Elsősorban azt kell eldönteni, hogy mi a célunk vele, hova fogjuk rakni, milyen hatások érik majd a mindennapok során.

Az alábbiakban három olyan alternatív megoldást mutatunk be, aminek segítségével olcsón készíthetünk mutatós szegélyeket.

1.  A fa ágyásszegély kialakítása

Az elmúlt években számtalan viszonylag olcsó megoldással találkozhattunk, de ezek során végül kiderült, hogy egyik sem volt egy tartós alapanyag. Szinte mindenki járt már úgy, hogy megvett valamit a kertbe, ami aztán nem vált be, hiszen pár hét vagy hónap alatt megadta magát. A fa például jó választás lehet abban az esetben, ha valakinek van ideje rendszeresen karbantartani. Egy minőségi fából készült ágyásszegély nemcsak mutatós, hanem megfelelő ápolással évekig kitarthat.

Ha mégsem sikerül a projekt, nézz szét az opciók között ITT, hiszen bőven akad olyan megoldás, ami számodra is jó döntés lehet. Bár hozzá kell tenni, hogy tulajdonképpen mindegy milyen alapanyagból készül a szegély, ha ügyelünk annak minőségére. Egy fa vagy műanyag is lehet rossz választás, ha abból az olcsóbbik típust szerezzük be. Érdemes tehát alaposan utánajárni, hogy mit is veszünk meg a kertbe.

Sokan vannak, akik nemcsak a lakáson belül, hanem a kertben is ragaszkodnak a fából készült dolgokhoz. Amennyiben van otthon valamilyen maradék fa alapanyag, amiből ágyásszegélyt szeretnénk készíteni, akkor mindenképpen kezeljük le vastag lazúrral, ami további éveket dobhat rá annak élettartamára.

2.  Műanyag hullámos ágyásszegély

Ahogy az imént említettük, az interneten számos lehetőség közül válogathatunk. Bár a fa sok esetben jó döntés lehet, akinek se ideje, se energiája nincsen a fa ápolásával foglalkozni, annak semmiképpen nem lesz ideális választás egy ilyen szegély. Ellenben a műanyag hullámos típussal, ami olcsó, időtálló, tartós, nem utolsó sorban nem kell tisztogatni.

A hullámos zöld változat remekül ellenáll az UV sugárzásnak, de a fűnyíró kaszának már nem annyira. Mindenképpen kerüljük ki fűnyírás közben, hogy az anyag ne sérüljön. Ezzel megakadályozhatjuk azt is, hogy a fű átterjedjen a növényágyásba. A legfontosabb azonban a szakszerű és esztétikus lerakás, ami sok esetben már egy külön tudományágnak számít. Éppen ezért tapasztalat vagy idő hiányában jobb, ha a feladatot rábízzuk egy hozzáértő szakemberre. Köves vagy összeállt talaj esetében meg se próbáljuk lerakni, hiszen ott képtelenség megfelelő eszközökkel elvégezni a feladatot. Homokos és porhanyós talajon azonban viszonylag könnyű lesz a dolgunk.

3.  Deszkából, gerendából készült ágyásszegély

A deszka vagy a félgerenda élettartama hasonló a fához, de mindenképpen gombaölő vegyszerrel telített, esetleg keményfából készült fajtát érdemes választani. Egyes céges akár 15 év korhadási garanciát is vállalnak a termékeikre, így a minőségre nem lehet majd panaszunk. Nem árt azonban a natúr színét olyanra festeni, amely jól passzol a kertbe vagy a teraszon használt anyagok színeihez. A legfőbb előnye, hogy amennyiben a földfelszínben helyezzük, akkor szegélynyírással már nem is kell foglalkoznunk. Az oldalak egyenesek, darabolást követően sem igazán lehetséges belőle megfelelő íveltségű ágyást kialakítani.

További hasznos tippek ágyásszegély kialakításához

Az ágyásszegély segítségével remekül el lehet különíteni a kertben található növényeket, valamint a virágokat. Ennek köszönhetően valóban impozáns látványt alkothatunk meg a kertünkben. Mindenekelőtt azonban érdemes már előre elképzelni, hogy milyen stílusú udvart és ágyást szeretnénk az otthonunk köré. Gondoljuk át a formákat, a színeket, így igazán egyedi látványt hozhatunk létre. Ha szeretnénk, nyugodtan használjunk köveket díszítéshez, majd jöhetnek az elültetni kívánt növények. Ezek kapcsán fontos, hogy olyanokat keressünk, amely bírja az adott időjárást és talajt.