Miért van szükség burkolás előtt aljzatkiegyenlítésre?

0
66
aljzatkiegyenlítés

Bizonyára járt már olyan új vagy frissen felújított lakásban, ahol recsegett-ropogott vagy minden lépésnél hullámzott a laminált padló vagy a szalagparketta, esetleg billegett a járólap, aminek az oka a burkolás elégtelensége, a nem megfelelően előkészített aljzat. 

A kiegyenlítés célja az aljzat alapozása, vagyis sík felületet és egyenletes szívóképességet biztosítani a burkolat számára, ami az esztétika és a tartósság miatt rendkívül fontos. További előnye, hogy a rögzítéshez kevesebb ragasztóanyagra van szükség. Tudjon meg többet cikkünkből az ajlzatkiegyenlítésről és az ahhoz használt anyagokról!

Mi az aljzatkiegyenlítés?

A minőségi burkoláshoz minden esetben elengedhetetlen az aljzatkiegyenlítés, ha a felület egyenetlensége meghaladja a 2-3 millimétert, de egyes burkolattípusok esetében a rétegrend is előírja. Válasszon a Józan Kft. webshopban kapható aljzatkiegyenlítő és alapozó anyagok közül a burkolandó felületnek és az igényeinek megfelelően! 

Más anyagokra és eltérő vastagságban van rá szükség bel-és kültéren, illetve a hideg- és a melegburkolatok esetében, de a fektetési és a használati körülmények is befolyásolják a választást. Nedvszívó és nem nedvszívó felületre más-más anyagot kell alkalmazni.

Melegburkolásnál vékony kiegyenlítő réteget alkalmazunk, amelyet a felület teljes simasága érdekében át kell csiszolni, hidegburkolásnál jellemzően vastagabb kiegyenlítés szükséges. 

Hogyan kell alkalmazni?

Az aljzatkiegyenlítő felvitele előtt a felületet alaposan elő kell készíteni, meg kell tisztítani a szennyeződésektől, málló részektől, továbbá száraznak kell lennie a jobb tapadás érdekében. 

Elsőként a szilárdságot és a stabilitást biztosító vizes állagú alapozót kell felvinni a felületre, majd a száradási idő letelte után következhet a kiegyenlítés. A masszát gyorsan kell elteríteni, fogazott glettvassal eloszlatni, továbbá speciális tüskés hengerrel átgörgetni, hogy ne maradjanak benne légbuborékok. 

Ideális állag esetén tükörsima felületet képez. Az utolsó lépés az esetleges kisebb hibák javítása sűrűre kevert aljzatkiegyenlítő anyaggal, és simítása glettvassal. A gyártó által előírt száradási idő, jellemzően 18-48 óra letelte után kezdődhet is a burkolás.

Milyen aljzatkiegyenlítőt válasszunk?

A különböző felületek előkészítéséhez különféle típusú anyagok léteznek. Az időjárás viszontagságainak kitett területekre fagyálló tulajdonsággal rendelkező kültéri, beltérre beltéri aljzatkiegyenlítőt kell választani. Más fajta használandó a fűtetlen aljzatokhoz és más padlófűtés mellé.

Kül- és beltérre egyaránt választhatunk önterülő fajtát, amellyel állagának köszönhetően könnyebb dolgozni, egyszerűbb sima és vízszintes felületet létrehozni. Létezik továbbá speciális, gyors szilárdulású aljzatkiegyenlítő is. 

Árban nagy különbség lehet az egyes fajták között, azonban az anyagigényük nagyjából hasonló, 1 mm vastagságban 1,4-1,6 kg/m2. Készítse elő a burkolni kívánt felületeket, használjon minőségi aljzatkiegyenlítő anyagokat!

Kép forrása: hoszigeteles-arak.hu