Túlélés XP-n: szoftverek

0
359

Kelt hőn szeretett és lepasszolhatatlanságig telematricázott iBookját két hete ragadta magával egy besurranó, azóta Winteles kölcsönvason kénytelen dolgozni. A kiűzetés során saját bőrén kell megtapasztalnia, mennyire fáj minden nem-OSX oprendszer. (Hangulatától függően időnként kiír egy live cd-t és próbál hinni a Linuxban, de miután random hardvereszközt nem ismer fel a rendszer, hosszas freetard-fikázás után végül csak az XP marad fenn). Engedelmével átloptam Nomádra is az eredetileg ‘Shotsra írt bejegyzését arról, milyen szoftverek kellenek (ha a boldogsághoz nem is, de) a nagyjából hatékony munkához.

OS X-es reflexekkel bármely rendszerre furcsa átállni. Rinya helyett pár életmentő szoftver mindennapi munkához.

Notepad++ – egyszerű, kényelmes stabil, texteditor, ami még tabokat is tud, ahogy illik.
FeedDemon – leszedi a felhőből (esetünkben FeedGator) a feliratkozott feedjeim listáját, frissít, kávét főz.
Pidgin/Digsby – kommunikésön. Mindkettőnek vannak hülyeségei – valaki vegyen egy UX embert a Gnome-osoknak – de ettől eltekintve használhatóak.
És persze van a plusz egy, ez pedig a RubNub kiegészítés Firefoxhoz, aminek a telepítése után az összes kézreeső keresőparancsom működni kezd.

Már csak egy kérdés maradt. Létezik rendes outliner Windowsra? Nem személyi adattároló vacakra van szükségem, nem GTD-s noteszre, nem mindmapre, hierarchikus jegyzetelő kéne normális UI-val. Mint az OmniOutliner.

És ami kimaradt: Foobar2000 zenelejátszó, kicsi, okos, csúnya. Ez az szoftver konkrétan jobb mint bármelyik Maces iTunes alternatíva. iTunes-ról meg ugye nem beszélünk, elvégre úriemberek vagyunk.

Amúgy meg igen, újramelegített bejegyzés, szerintünk is szégyen. A probléma a ‘nomáddal röviden az, hogy „az ember vagy dolgozik vagy ír róla”. Vagy mindkettőt, de akkor meg azért fizetik, mint a Lifehacker és barátai, ők azért tudnak korlátlan mennyiségben írni arról, hogy hogyan legyél hatékonyabb még 4 Firefox bővítmény telepítésével, mert őket azért fizetik. A miafene.hu krúnak a ‘nomád sokadik hobbiblogja, ami ráadásul az eredeti koncepció szerint több kelllene legyen, mint „találtuk a neten, szerintünk kúl/hasznos lehet”. Nem szeretném viszont, hogy teljesen meghaljon a Neonomád, valamit ki kell találnunk. Merre menjen szerintetek a Neonomád? Addig is küldhettek vendégbejegyzést, játszhatunk közösségesdit! (És találjatok Windowsos, pluszpontért Linuxos OmniOutliner-klónt prettyplease, nem szeretem a platform lock-int.