A kannabidiol új élelmiszer-értékelések új adatokra várva várakoznak

0
830
cbd engedélyezés

A cikk forrása: https://www.efsa.europa.eu/en/news/cannabidiol-novel-food-evaluations-hold-pending-new-data

Az EFSA (European Food Safety Authority: Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) tudósai jelenleg nem tudják megállapítani a kannabidiol (CBD) mint új élelmiszer biztonságosságát a CBD bevitelével kapcsolatos esetleges veszélyekkel kapcsolatos adathiányok és bizonytalanságok miatt.

A kannabidiol a Cannabis sativa L. növényből nyerhető és kémiailag is szintetizálható anyag. Az Európai Bizottság úgy véli, hogy a CBD új élelmiszernek minősül, amennyiben megfelel az új élelmiszerekről szóló uniós jogszabályokban foglalt feltételeknek. Miután az új élelmiszerekről szóló rendelet alapján számos kérelmet nyújtottak be a CBD-re vonatkozóan, a Bizottság felkérte az EFSA-t, hogy nyilvánítson véleményt arról, hogy a CBD fogyasztása biztonságos-e az emberek számára.

Adathiányok és bizonytalanságok

Az EFSA táplálkozási, új élelmiszerek és élelmiszer-allergének szakértői testülete (NDA) 19 kérelmet kapott a CBD új élelmiszerként való elismerésére, és további kérelmek vannak folyamatban.

Az NDA testület elnöke, Prof. Dominique Turck elmondta: „Számos kockázati tényezőt azonosítottunk a CBD fogyasztásával kapcsolatban, és megállapítottuk, hogy az ezen egészségügyi hatásokkal kapcsolatos számos adathiányt ki kell tölteni, mielőtt ezek az értékelések folytatódhatnak. Fontos ezen a ponton hangsúlyozni, hogy nem jutottunk arra a következtetésre, hogy a CBD élelmiszerként nem biztonságos„.”

Támogatás a kérelmezőknek

Ana Afonso, az EFSA táplálkozási és élelmiszeripari innovációs osztályának vezetője kijelentette: „Az új élelmiszerek értékelésének leállítása nem szokatlan, ha hiányoznak az információk. A kérelmezők felelőssége az adathiányok pótlása. Felvesszük velük a kapcsolatot, hogy elmagyarázzuk, hogyan lehet a kiegészítő információkkal segíteni a bizonytalanságok kezelését”.”

A nyomon követés részeként az EFSA tájékoztató ülést tart, amely nyitott a kérelmezők és más, a kérdés és általában az új élelmiszerek iránt érdeklődő csoportok vagy személyek számára. Az online eseményre június 28-án kerül sor – regisztráljon a részvételre!