A járdák fenntartható napenergia forrássá alakítása egy magyar találmány segítségével

0
698

Egy mérnökökből és építészekből álló csapat olyan burkolatrendszert fejlesztett ki, amely a gyalogutakat és a köztéri bútorokat napenergia-termelővé alakítja.

A teljesen megújuló jövő felé mutató trend keretében a feltalálók világszerte innovatív új energiatermelési módszerekkel állnak elő – a Los Angeles-i utcai lámpáktól kezdve, amelyeket a gyalogosok léptei működtetnek, a német Solmove és napelemes útburkolataikig, amelyek a nap energiáját felhasználva induktív módon tudják tölteni az EV-ket.

És most itt van a Platio Solar, egy fiatal budapesti cég, amely egy innovatív új technológiával állt elő, hogy választ adjon a kérdésre: „Körülvesznek minket a járdák, hogyan érhetjük el, hogy hozzájáruljanak a fenntarthatósághoz?”.

Napelemes járdakövek, amelyek úgy illeszkednek egymáshoz, mint a Lego
A Platio járdakövek nagy teljesítményű szilíciumcellákból készülnek, amelyeket csúszásmentes és extra tartós biztonsági üvegréteggel borítanak. Egy intelligens vezérlőrendszer lehetővé teszi, hogy a megtermelt energiát a hálózatba táplálják, vagy közvetlenül elektromos eszközök és LED-es világítás használja fel. A burkolólapok belülről akár fűtött rostokkal is készülhetnek, így télen is távol maradnak a jégtől és a hótól.

A napelemes járdalapok elsősorban újrahasznosított anyagokból, például műanyaghulladékból készülnek, és úgy lehet őket összeilleszteni, mint a legókockákat. A modulok alapját Sziszák Imre mérnök fejlesztette ki, míg a külső réteg kialakításán és a funkcionalitás biztosításán Ilyés Miklós és Cseh József dolgozott. A csapat eddig 70 ezer dollárt tudott összegyűjteni a projekthez, és az EU is támogatta a projektet. A Platio blokkok jelenleg egy kísérleti projekt keretében három különböző helyszínen találhatók meg.

Budapesten a város kültéri bútoraiba vannak beépítve, ahol lehetőséget nyújtanak az embereknek okostelefonjaik töltésére, valamint a közelben lévő elektromos eszközök, például közvilágítási és forgalomirányítási rendszerek működtetésére – a hálózatról függetlenül. Jelenleg pedig egy teljesen új területen – a kikötők úszó mólóin – tesztelik a használatukat. Az ilyen területek gyakran egész nap közvetlenül napfénynek vannak kitéve, így ideális helyet kínálnak az energiatermeléshez.

Napelemes térburkolatok telepítésének szakértője a Zöld Korona Garden Kft.  – zoldkoronagarden.hu

Ha szeretné látni őket működés közben, nézze meg az alábbi videót.