A megoldás az öntözéstechnika!

0
1006
öntözés

Régóta azt gondolom, hogy a megváltozott időjárási körülményekre leggyorsabban adható válasz az öntözéstechnika! Nem vagyok annak a gondolatnak a híve, hogy az ember olyan technológiát fejlesszen ki, amivel az időjárást teljesen a kontrollja alá tudja hajtani, mivel ez embertömegek és társadalmak teljes kontrollálására is alkalmas technológiákká válnának.

Az aszály és a forróság nyáron nem újdonság a Kárpát-medencében. Talán a mértéke az, ami csak ritkán válik annyira naggyá mint 2022-ben. Véleményem szerint víz azonban van, ahol nincs, ott pedig jellemzően infrastruktúra sincs vagy rendkívül elavul, és ez okozza az ellátási problémát.

Arra, hogy adott területen megőrizzük a haszonárú vagy díszkerti növényeinket, ott van az öntözéstechnika! Ami nagyon fejlett és minden speciális területre egyaránt speciális termékválaszokkal rendelkezik! Az amerikai öntözéstechnikai cégek mind képviseltetik magukat hazánkban és nagyon könnyen elérhető alkatrészellátottsággal fedik le az országunk minden fontos részét. Megtalálható többek között a Rain Bird, a K-Rain, a Hunter és a Toro, de az Irritrol és az Orbit is, amely gyártók képviselik a bolygón a világszínvonalat.

Alig tudom elképzelni, hogy a spray szórófej vagy a rotoros szórófej kínálatban ne lehetne megtalálni a legmegfelelőbbet, ha esőztető öntözésről van szó. Amennyiben pontszerű csepegtetésről vagy mikroszórásról beszélgetünk, akkor is több tíz termék és technika jut eszembe.

Az automata öntözőrendszer jól teljesít a díszkertekben, a közparkokban, a sportpályákon, a konyhakertekben, a veteményeskertekben, a fólia sátrakban és az üvegházakban is! Képesek a legszélsőségesebb körülmények között is megóvni az értékeinket és egészséges környezetet fenntartani azzal, hogy egészségben tartják a növényeinket. Nem is kell hozzátennem, hogyan járul ez hozzá az állatvilág és az Ember túléléséhez.

Mégis azt tapasztalom, hogy alulértékelt hozzáállás van az öntözéstechnika népszerűsítéséhez és általános támogatásához. Mintha az uralkodó gondolat az lenne, hogy ne ésszerűen fogyasszunk és használjuk a természeti kincseinket, hanem inkább ne használjuk, mert akkor biztosan nem fogy el.