Ennyivel költ többet fűtésre a korszerűtlen nyílászárók miatt

0
517
fűtés

Az egyre nagyobb méreteket öltő energiaárak miatt gyakorlatilag nincs olyan ember, aki ne kezdene el aggódni a téli fűtésszámla miatt. Hiába ügyeskedünk azonban a termosztát állítgatásával, ha a korszerűtlen ajtók, ablakok kiengedik maguk mellett a meleget.

Korszerű nyílászárókkal akár le is felezhetjük költségeinket!

Otthonunk hőjének körülbelül 10%-a vész kárba az ablakokon keresztül. Ha pedig mindezt egy elavult, rosszul szigetelő, huzatos nyílászáróról szemszögéből nézzük, akkor ez az érték akár 50% (!) is lehet. Valószínűleg senkinek nem kell bemutatni azt a történetet, mikor egész nap fűtünk, mégis olyan érzésünk van, mintha be se lenne kapcsolva a kazán, hisz elszökik a nyílászárók mellett a hő. Arról nem is beszélve, hogy még a fűtési rendszereknek is keményebben kell dolgozniuk az állandó és optimális hőmérséklet fenntartása érdekében.

Ha csak nem szeretnénk indokolatlanul magas fűtésszámlát, akkor nagyon meg kell gondolnunk, hogy milyen nyílászárókat választunk. Például egyes kivitelek több hőt engednek át, még annak ellenére is, hogy mondjuk néhány éve lettek beépítve. A fából készült nyílászárók hajlamosak a vetemedésre, repedésre, ami aztán huzatot és jelentős hőveszteséget okozhat a lakásban. Ezzel szemben a korszerű műanyag ablak gyártás lehetősége már a leghatékonyabb megoldások közé tartozik.

Habár a komplett nyílászáró csere kezdeti költsége igencsak elriaszthatja a lakástulajdonosokat a korszerűsítés gondolatától, általában 1 év alatt megtérül a befektetésünk. Nagy általánosságban elmondható, hogy kb. 15%-tól kezdve, akár 50%-os mértékű energiamegtakarításra is szert tehetünk egy ügyesen megválasztott példánnyal!

Miért pont a műanyag ablak gyártás?

A műanyag ablak már önmagában véve is nagyon jó szigetelési értékekkel kecsegtet, mindemellett megfizethető az ára és még a karbantartással sem kell foglalkozni. Energiatakarékos ablakokkal lassabban jut el a hő a szabadba, így otthonunk hosszabb ideig marad melegebb. Ezt elsősorban az ablakprofil szerkezetének köszönhetik a műanyag nyílászárók, ami manapság a kiváló hőátbocsátási tényezőt, a legalább 5 légkamrás és 2 rétegű üvegezést foglalja magában. Az első tényezőre visszatérve azt érdemes tudni, hogy minél alacsonyabb ez az érték, annál több pénz marad meg a zsebünkben. A Realtherm Kft. által forgalmazott műanyag ablakprofil rendszerek például a spórolás nagymesterei, hiszen passzív ház szintű értékeket (akár Uw=0,72-0,76 W/m2K) is el lehet érni az Elegant és Synego modellekkel. Nincs ez másként a légkamrák száma esetén sem, hiszen már 7 légkamrával és 3 rétegű üvegezéssel felvértezett ablakok is megtalálhatók náluk.

Műanyag nyílászáró csere után a legtöbb tulajdonos arról számol be, hogy nem kell a fűtést olyan magasra állítani, vagy nem kell sokáig bekapcsolva hagyni ahhoz, hogy komfortos legyen bent a klíma. A műanyag ablak gyártás lehetőségével tehát hosszú távon pénzt takaríthatunk meg. Ezt az összeget pedig végre olyan fontos dolgokra költhetjük, akárcsak magunkra vagy a családunkra. És még mielőtt azt gondolnánk, hogy a műanyag ablak gyártás csak egyhangú színekben valósulhat meg, akkor mondunk egy ellenpéldát. A Realtherm Kft. például 50 féle dekorfóliát kínál az általa forgalmazott műanyag ablakprofilokhoz, egytől-egyig csodaszép színárnyalatokban, beleértve a természethű fa megjelenést is!