A New York-i gyökerekkel rendelkező bagel ma az egyik legnépszerűbb szendvics alapanyag, és nemcsak az utcai ételek sorában, hanem az irodai bekészítésekben is.
Az egykor 2 szelet kenyér közé pakolt hideg sültekből összeállított szendvicsek mára már számtalan módon elkészíthetők, de a lényegük ugyanaz, az éhség gyors csillapítása. Tökéletesek főétkezésként vagy köztes fogásként otthon, az irodában, az utcán vagy túrázások, utazások, strandolások alkalmával is.
Kedvelt összetevői a hidegtálaknak, hiszen minden igénynek megfeleltethetők, különféle alapanyagokból változatosan, hidegen és melegen is készíthetők. A tengerentúlon ikonikussá vált bagel szendvicseket már itthon is egyre több helyen megvásárolhatjuk, illetve beszerezhetjük a catering rendelés keretében is az Ordit.hu appból. Ismerd meg a gyűrű alakú péksütemény történetét, klasszikus és továbbfejlszetett változatait!
A bagelek története
A népszerű szendvicsek alapjául szolgáló gyűrű alakú bagelt hagyományosan kézzel formázzák és először főzik, majd sütik, illetve különböző magokkal, mákkal szórják meg a tetejét. Alakját is ennek az eljárásnak köszönheti, ugyanis egyrészt egyenletes sütést tesz lehetővé, másrészt megkönnyíti a szállítást.
A történelmi források szír szakácskönyvekben említették először, de a Lengyel Királyságban is gyakran adták a szülő nők számára adott ajándékként, sőt az 1600-as években már Londonban is ismerték. Ennek ellenére neve német eredetű, és gyűrűt jelent, és napjainkban Lengyelországban és a lengyel zsidó bevándorlók révén az USA-ban a legnépszerűbb.
A klasszikus bagel szendvics
A bagel az amerikai zsidó konyha tipikus étele, amely a Nagy Almában különösen kedvelt. A bagel szendvics eredeti verziója krémsajttal megkenve és füstölt lazaccal megpakolva készül, de ma már számtalan változata létezik. Van, ahol még ma is tradicionálisan kézzel készül, de a leggyakrabban már géppel formázzák, és gyorsfagyasztott változatban is megvásárolható.
A bagel brunch az egyik legnépszerűbb változat, amely az 1900-as években vált felkapottá, és a krémsajtos alapon füstölt, sós lazacot, valamint kapribogyót, paradicsomot és lilahagymát tartalmaz, és a hozzáértők szerint szigorúan nem pirítva készül.
Bagelek minden ízlésnek megfelelően
Bár vannak, akik a tradicionális ízekre esküsznek, sokan viszont szívesen fogyasztják a modernebb változatokat is. A hagyományos tésztakarika mellett ma már kaphatók gluténmentes és a mai igényeknek megfelelő szénhidrátcsökkentett változatok is, illetve húsos, halas, vegán és édes változatok is.
Mára valamennyi nemzetközi konyha ízvilágának megfelelően összeállított bagel szendvicsek közül válogathatunk, mediterrán vagy ázsiai tofus alternatívákat is találhatunk. De reggelire akár egy energiában rendkívül gazdag mogyoróvajas-banános bagel specialitást is fogyaszthatunk.
Irodai és céges rendezvényeken, családi és baráti partikon is nagy sikert arathatsz, ha ízletes, klasszikus és újhullámos ízesítésű bagel szendvicseket rendelsz az éhség csillapítására.