Mennyivel korábban érdemes kimenni a reptérre?

0
95
Mennyivel korábban érdemes kimenni a reptérre

Repülős utazásaink előtt sokszor nagy dilemmát okoz eldönteni, pontosan mennyi idővel is menjünk ki a reptérre az indulás előtt. Ha kíváncsi vagy rá, hogy hogyan tudod kiszámolni az ideális érkezési időt, tarts velünk!

Nem mindegy, hogy mikor utazunk

Nincs könnyű dolguk azoknak, akik nem rutinos utazók, hiszen több dolog is befolyásolhatja azt, hogy mikor is érdemes kiérnünk a repülőtérre. Ilyen szempont például az utazás időpontja, hiszen jóval többen utaznak egy nyári hétvégén napközben, mint télen egy átlagos kedd este. 

A napunk megtervezésekor mindenképpen kalkuláljuk bele azt is, hogy mennyi idő alatt érünk majd ki a reptérre. Ha autóval érkezünk, mindenképpen járjunk utána, hogy mennyire forgalmasak a reptérre vezető utak az adott napszakban, és ha szükséges, induljunk kicsivel előbb. Tervezzük meg előre azt is, hogy hol fogjuk letenni az autónkat. A Budapest Reptér Parkoló reptéri parkolás szolgáltatása kényelmesen, online is lefoglalható, így akár már a repjegyek megvásárlását követően tudunk gondoskodni erről a kérdésről.

Akármelyik parkolót választjuk, járjunk utána, hogy mennyi időbe telik a helyszínről megközelíteni a repteret, és kalkuláljuk bele ezt az időtartamot is a kijutásba. 

Hagyjunk időt a poggyász feladására

Ha csak pár napra utazunk el, sok esetben elég lehet, ha egy kisebb hátizsákot vagy sporttáskát viszünk magunkkal, amit általában gond nélkül felvihetünk a fedélzetre, így nem kell a csomagok feladásával bajlódnunk. Nagyobb bőröndöt viszont sajnos nem fogunk tudni felvinni a gépre, így ha úgy alakul, hogy több csomaggal kell utaznunk, biztosítsunk magunknak időt azok feladására. 

Fontos tudni, hogy a nagyobb bőröndöket sok esetben csak a check-in pultoknál tudjuk feladni, itt viszont hosszú sorok alakulhatnak ki a túlterhelt időszakokban, így akár hosszabb ideig is sorban kell majd állnunk. Ha biztosra akarunk menni, legalább fél, de akár egy órát is számolhatunk erre a tevékenységre.

Nem mindegy, hogy hová utazunk

Sokan nem tudják, de amennyiben az Európai Unión kívülre szeretnének utazni, a reptéren egy extra ellenőrzésen is részt kell majd venniük. Mivel van rá esély, hogy valamennyit itt is várakoznunk kell, célszerű legalább plusz fél órával korábban kimenni a reptérre, hogy biztosan ne legyen semmilyen probléma. 

Rendkívül kellemetlen tud lenni ugyanis, ha csak a reptéren jövünk rá, hogy késésben vagyunk, és végig kell rohannunk az egész komplexumon, amely közben csak remélhetjük, hogy odaérünk a célhoz indulásig. 

Általánosságban azonban elmondható, hogy ha EU-n belül, feladandó poggyász nélkül utazunk, elegendő lehet 1,5-2 órával az indulás előtt kiérni, attól függően, hogy mennyire forgalmas időszakról van szó. EU-n kívüli, nagyobb bőrönddel történő utazások esetén viszont egyáltalán nem túlzás, ha 2,5 vagy akár 3 órával korábban érkezünk meg.