Mit tegyél, ha szemölcsöt veszel észre a kutyádon?

0
127
szemölcs kutyán

Egy-egy szemölcs kialakulása korántsem ritka jelenség a kutyáknál, ám a legtöbb gazdi hajlamos azonnal bepánikolni és gondolatban már temetni kis kedvencét. Szerencsére azonban közel sem ennyire rossz a helyzet, ugyanis léteznek teljesen ártalmatlan szemölcsök is.

Mindazonáltal tisztázzunk rögtön egy fontos dolgot: annak a megállapítása, hogy egy bizonyos elváltozás veszélyes-e vagy sem, nem a te feladatod, így ha bármi rendellenességet veszel észre kedvenceden, irány az állatorvos! Inkább egy felesleges látogatás, mint egy elbagatellizált súlyos probléma. 

Elöljáróban annyit, hogy a szemölcsök elleni kezelés egyik fontos alappillére az immunerősítés, melyben nagy szerepe van a táplálkozásnak is. Gondoskodj róla, hogy kedvenced étrendje valamilyen teljes értékű eledelből, például a Kutyakajas.hu Webáruháznál kapható Panzi tápokból álljon. 

Milyen típusú szemölcsök léteznek?

A szemölcs önmagában egy jóindulatú sejtburjánzást jelent, melynek kétféle típusa van: a CPV, azaz canine papilloma vírus és az időskorban megjelenő változat. Jó hír, hogy önmagában egyik sem veszélyes, eltávolítani is csak akkor kell, ha rossz helyen van vagy megsérül. Nézzük meg őket egy kicsit részletesebben is. 

A CPV szemölcs

Ez egy vírusos eredetű szemölcs, és igen, ilyen az emberek között is van, de nyugalom, ugyanis azért egy teljesen másféle kórokozó felelős, tehát a kutyák papilloma vírusa nem veszélyes ránk, nem tudjuk elkapni, és ugyanez fordítva is igaz. 

A kutyák körében viszont könnyen terjed, akár nyállal, harapás vagy párzás során. Főként a gyenge immunrendszerű állatok veszélyeztetettek, tehát a kölykök, az idős egyedek vagy azok az ebek, akiknek betegség miatt nem elég ellenálló az immunrendszere. Egészséges kutyák viszont tünetmentes hordozóvá is válhatnak, emiatt is nehéz felszámolni ezt a betegséget.

Ha maga a szemölcs nem okoz fájdalmat, evési nehézséget az állatnak, és nem olyan helyen van, ahol például a nyakörv vagy a hám kidörzsölheti, akkor elegendő lehet az immunerősítés. Erre léteznek nagyszerű táplálákkiegészítők, illetve a CBD olaj is igen ígéretesnek számít. Emellett természetesen a táplálkozásra is oda kell figyelni, hiszen az egészséges étrend önmagában is nagyban hozzájárul az immunerősítéshez. Ha viszont a szemölcs megsérül, a felülfertőződés elkerülése érdekében további kezelés is szükségessé válhat.

Az időskori szemölcs

A nevéből kiindulva ez az elváltozás főként az öreg kutyáknál figyelhető meg, főként a fejen vagy a mancsok felső részén. Akár tömegesen is megjelenhet. Bár alapvetően ártalmatlan, de azért oda kell figyelni rá, és ha olyan helyen van, ahol dörzsölődik, netán az állat nyalogatja vagy rágja, akkor érdemes a műtéti eltávolítás mellett dönteni. Ugyanez érvényes akkor is, ha bármilyen okból megsérül vagy kisebesedik. 

De vigyázat: egyes rosszindulatú daganatok korai stádiumban nagyon hasonlítanak a szemölcsre, ezért is hangsúlyoztuk ki cikkünk elején, hogy a diagnózist mindig bízd az állatorvosra!