Gyógytorna ízületi gyulladás kezelésére: hogyan kezdjek neki?

0
364
idős hölgy

Az ízületek talán testünk egyik legnagyobb igénybevételnek kitett alkotóelemei ezért nagyon fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk rá. A reggeli merevség, a nehézkes lépés mind azt jelzi, hogy az ízületekkel foglalkozni kell. Ezekre a problémákra az orvosok is a gyógytornát javasolják.

Mit tudhatunk az ízületi gyulladásról?

Az ízületek tulajdonképpen a csontok végén találhatók és a csontokat kapcsolják össze. Az ízület tokból, szalagokból és folyadékból áll. Ha a tok belsejében lévő hártya begyullad, akkor a folyadék szint megemelkedik, amely végül gyulladáshoz vezet. Bakteriális fertőzésektől, autoimmun betegségtől és anyagcserezavar esetén is bekövetkezhet ízületi gyulladás. Ami talán gyakoribb a kiváltó okok közül, az a túlterhelés és a porckopás.  Érdemes átolvasnod a Gyógytornászom rendelő tájékoztatóját az ízületi gyulladásról.

 

Milyen fajtái vannak az ízületi gyulladásnak?

Akut, porckopásos és Rheumatoid arthritises gyulladás. Akut esetet jelez, ha a fájdalom hirtelen tör ránk és legalább 6 héten át tart. Porckopás esetén gyulladás keletkezik, Rheumatoid arthritis esetén pedig általános ízületi gyulladásról van szó.

Milyen tünetek jelentkezése jelzi az ízületi gyulladást?

Rossz közérzet, általános gyengeség, ízületek merevsége, hőemelkedés esetleg láz, piros területek, begyulladt ízület, meleg a begyulladt rész, az ízület nem mozgatható.

Hogyan kezdjünk neki?

  1. Az első és legfontosabb teendő az ízületi gyulladás kiváltó okának és típusának meghatározása. Ebben csak szakember tud segíteni, érdemes reumatológus vagy ortopéd orvossal konzultálni.
  2. Ha már tudjuk, hogy pontosan mivel állunk szemben, akkor következhet a személyre szabott fizikoterápia, gyógytorna terv kidolgozása, szintén szakemberrel konzultálva.
  3. Törekedjünk arra, hogy olyan központban történjenek a kezelések, ahol garanciát is vállalnak a gyógytornára.

Milyen kezelésekkel gyógyítható vagy előzhető meg az ízületi gyulladás?

Reumatológiai ellátás során előírják a szükséges terápiát és megkezdik a góckutatást. Ezután következhet a fájdalmak csillapítása és a gyulladás csökkentése gyógyszeres kezeléssel. Az orvos nonszteroid fájdalomcsillapítást, esetleg szteroid injekciót és tabletták szedését rendelheti el.  A fizikoterápia során különféle eljárásokkal csökkentik a gyulladást. Lökéshullám terápia, különféle ultrahangos kezelések, lézerterápia is szóba jöhet. Miután enyhült a gyulladás érdemes minél előbb megkezdeni a gyógytornát. Az aktív tornagyakorlatok célja a megfelelő izomerő kialakítása, az ízület stabilitásának kialakítása és a terhelés harmonikussá tétele. Ezzel a tornával megakadályozhatjuk, hogy a gyulladás újra kialakuljon. A nyújtó gyakorlatok a feszült izmokat lazítják fel és javul a szövetek vérellátása, megszűnhet a fájdalom is.

Miben fog segíteni a gyógytorna?

  • az ízületi fájdalmak enyhülnek,
  • könnyebbé válik a mozgás, mivel az ízületek mozgástartománya megnő,
  • csökken a gyógyulási idő,
  • ha Rheumatoid arthritiszben szenvedünk, akkor a folyamat lelassul
  • oldódik az ízületek merevsége,
  • mivel a keringés fokozódik, így az ízületeken lévő duzzanatok csökkennek.