Hogyan lehet maximalizálni a lézervágó teljesítményét és hatékonyságát?

0
41

A lézervágó gépek pontos vágást kínálnak a feldolgozóipar számára, ezért ezt a technológiát egyre több helyen alkalmazzák. Ezeknek a gépeknek az ára teljesen változó, de az elmúlt időszakban az áraik csökkentek, így egyre több vállalkozásban megtalálhatók. A termelékenység javítása érdekében nem érdemes sokat gondolkodni azon, hogy érdemes-e egy ekkora horderejű fejlesztésbe belefogni. Nézzük meg, hogy miként maximalizálhatjuk új gépünk teljesítményét és hatékonyságát.

Minőségi anyagokkal dolgozzunk

Alapanyag vásárlásnál törekedjünk arra, hogy minőségi anyagokat vásároljunk, hiszen a lézervágás sikerére ez hatással lesz. Egy rosszabb minőségű anyag esetében elképzelhető, hogy nem lesz túl pontos a lézervágó. Azok az alapanyagok, amelyek egyenletes összetételűek sokkal könnyebben megmunkálhatók. Az anyagokat vágás előtt érdemes alaposan megtisztítani, hogy a vágás jól sikerüljön.

Figyeljünk oda a programozásra

A programozás minősége szintén befolyással bír a vágásra. Az utasítások létrehozása és a hatékony elrendezésre való odafigyelés döntő fontosságú, ha a költségeket nem szeretnénk növelni gyártás során. A CAD és CAM szoftverek alkalmazásával a vágási folyamatot végig ellenőrzésünk alatt tarthatjuk és minimalizálhatjuk a hulladék keletkezést. A beágyazási algoritmusok segítenek az elrendezésben és képesek a vágási sebesség növelésére is.

Jól válasszuk meg a gép teljesítményét

Mielőtt még beszerzésre adnánk a fejünket, mérjük fel, hogy pontosan mire szeretnénk majd használni, hiszen a teljesítmény egy kritikus tényező.

Fontos a rendszeres karbantartás

Kalibrálás és karbantartás mellett hosszú ideig jó szolgálatot tehet majd nekünk a lézervágó. Időközönként tisztítsuk meg az optikát, ellenőrizzük le a sugár intenzitását, hogy a vágási teljesítmény mindig jó legyen. Mindig az anyagnak és annak vastagságának megfelelően állítsuk be a gépet. Mivel a különféle alapanyagok eltérőek, ezért a vágási folyamatot tovább segíthetjük azzal, ha a használandó gázt is jól választjuk meg. Magának a gáznak a nyomása, valamint az áramlási sebessége is befolyásolhatja a végkifejletet.

Hőmérséklet szabályozás

Mivel az anyagok hő hatására megvetemednek és eldeformálódnak, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hőmérsékleten vágjuk. Az egyenletes vágást a hőkezeléssel tudjuk még biztosítani, azaz, ha lehetséges akkor szakaszosan vágjunk és folyamatosan ellenőrizzük le a hűtőrendszert, hogy az nem szorul-e hűtésre.

A lézervágó gép beszerzése mellett érdemes elgondolkodni, egy hajlítógép beszerzésén is, hiszen annak használatával még könnyebben munkálhatjuk meg majd az alapanyagokat.