Lábazat zsalukőből

0
487
zsaluko

Zsalukővel dolgozni nem olyan bonyolult, mint sokan hiszik. Nézzük a zsalukő kerítéslábazat elkészítésének menetét!

A biztonságos és esztétikus kerítés a házunk dísze. Ma már többféle megoldással készíthetünk szép és erős kerítést. Lehet kovácsoltvas, gondozásmentes WPC, gyalult és lazúrozott faanyag, csak hogy a leggyakoribbakat említsük. Egy dologban azonban mindegyik közös, mindegyik megépítéséhez stabil lábazatra van szükség.

Ha a lábazatot zsalukőből készítjük, nem fogunk csalódni a végeredményben. Ez az építőanyag egyre népszerűbb. Nem is csoda, mert könnyű vele dolgozni, és erős, időtálló építményeket lehet az elemeiből összerakni.

Nézzünk, milyen előkészítő munkák szükségesek egy zsalukő lábazat megépítéséhez, és mi a munka menete.

Zsalukő lábazat alapozása, szigetelése

A munka a tereprendezéssel kezdődik, hogy a felszín egyenletes, sima legyen. Ezután következik az úgynevezett sávalap kiásása. Ebbe kerül a beton alapozás. Amennyiben nem tökéletesen sík terepre készül a sávalap, akkor lépcsőzni kell: fontos, hogy a lépcsők magassága ugyanannyi legyen, mint a zsaluköveké.

A betonozást zsaluzással végezzük, ami nem más, mint egy öntőforma, amit a beton megkötése után eltávolítunk. Ebben a szakaszban a betont erősítsük meg vasalattal. Ilyenkor célszerű beépíteni a kapunyitó automatika védőcsövezését is, amennyiben szükséges.

A megkötött betonra kerül a bitumenes szigetelés, hogy megelőzzük a vizesedő lábazat problémáját.

Így készül a zsalukő lábazat

Innentől kezdődik a munka látványos része, éppen ezért egy dologra külön figyelni kell, ez pedig az első sor lerakásának módja. Ez mindig legyen vízszintes, különben az egész lábazat és kerítés ferde lesz.

Amikor egy-két sorral készen vagyunk, frissen kevert betonnal töltjük ki az üregeket, a vasalat is ilyenkor kerül a helyére. Szintén fontos függőleges erősítő vasak behelyezése is, ezek biztosítják majd együttesen a stabilitást. A betont mindig csömöszöljük.

A lábazat azonban nem csak a vízszintesen felrakott sorokból áll, ilyenkor építjük fel zsalukőből a pilléreket is, amelyek közé később a különböző típusú kerítéselemek kerülnek.

Az így felépített kerítéslábazat a zsalukő méretétől függően általában 50 cm magas és 25 cm széles lesz.

Végső simítások a lábazaton

Az utolsó sor lerakása után az oszlopok megkapják a fedőköveket, de még nincs vége a munkának.

Ahhoz, hogy kerítéslábazatunk valóban mutatós legyen, száradás után vakolással, majd festéssel vagy burkolással láthatjuk el a felületét.