Melyek a hatékony fűtés rendszerek?

0
478
fűtés rendszerek

A téli időszak előtt joggal merül fel a kérdés, hogy mi lesz a hideg hónapokban? A fűtés rendszerek meghatározóak ilyen szempontból, ugyanis otthon ezek biztosítják a megfelelő körülményeket. Természetesen közel sem mindegy, hogy pontosan milyen elv mentén működnek. A választék igen széles, így amikor egy új hálózat kiépítése a cél, akkor megéri körültekintően szemlélni felhozatalt.

A fosszilis tüzelőanyagot használó fűtés rendszerek bár gyakran magas energiahatékonyságot szolgáltatnak, egyre inkább háttérbe szorulnak a magas széndioxid kibocsájtás miatt. A támogatásuk csökken, a költségeik nőnek és idővel nehéz lesz hozzájuk fűtőanyagot szerezni, ami lehet gáz, szén vagy fa.

Ezekkel szemben az elektromos megoldások egyre nagyobb teret hódítanak meg maguknak. Az infrapanelek, hőszivattyúk alkalmazása ugyanakkor sok áramot igényel, ami szintén a költségeket fokozza. Azonban némi plusz befektetéssel, amilyen a napelemes áramfejlesztő panelek telepítése, ezek a fűtés rendszerek az üzemelésük során nulla plusz kiadással járhatnak, ami növeli a megtérülést.

Miként történjen a bojler vízkőtelenítés?

Ha már sikerült a fűtési rendszert okosan felépíteni, amihez szorosan hozzákapcsolódik a használati meleg víz előállítása is, akkor előbb-utóbb aktuálissá válik a bojler vízkőtelenítés is. Azt szokták mondani, hogy megközelítőleg 1 mm vízkőlerakódás már 10 % energiaveszteséget okoz. Ezt elkerülni csak úgy lehet, ha rendszeres jelleggel megtörténik a lepedékek eltüntetése. A bojler vízkőtelenítés gyakorisága attól is függ, hogy az adott térségben mennyire kemény a víz. Ha ez magas értéket mutat, akkor megéri szezononként gondoskodni a tisztításról.

Az elektromos rendszereknél előnyös szakembert hívni, hacsak valaki nem ismeri behatóan a készülékeket, amiknek a szétszerelése akár komoly veszélyt rejthet magában. A bojler vízkőtelenítés lépésenként történjen és kellő alapossággal, figyelmet szentelve a fűtőszálra, ami a leginkább érzékeny ebből a szempontból. Speciális vízlágyító rendszerek használatával a gyakori tisztítás mértéke csökkenthető és az alkatrészek élettartama is kitolható.