Mik a fehérjepor előnyei?

0
441
edzés után

A rendszeresen sportolók körében nem véletlenül örvendenek akkor népszerűségnek a fehérjeporok. Praktikusan, könnyen és gyorsan fogyaszthatók, ráadásul ma már rengeteg különböző ízben kóstolhatjuk meg őket – az egyszerű csokis-vaníliástól egészen a sóskaramellig vagy akár a túrótortáig. Hogy ezen kívül milyen előnyei vannak, és miért hasznos a rendszeres fogyasztása, arról ebben a cikkben olvashatsz.

Miért kell minden nap fehérjét fogyasztani?

Fehérjére szükség van a test egészséges működéséhez. Alapvető aminosavakból áll, melyek segítik a test funkcióinak megfelelő működését. Nélkülözhetetlen az izmok, az erek, az inak, valamint a haj, a bőr és a körmök számára. A különböző enzimek és a hormonok szintetizálása és megtartása is e makrotápanyagon múlik. Ha ügyelsz arra, hogy a tányérodon mindig elegendő fehérje legyen, azt is megfigyelhetted, hogy tovább tart a jóllakottság érzése is, még sincs kellemetlen teltségérzet étkezés után.

Az ajánlások szerint a fehérjebevitel egy egészséges felnőtt ember esetében 0,8 g testsúlykilogrammonként. Sportolók, testépítők, vagy nehéz fizikai munkát végzők akár 1,6 g fehérjét is fogyaszthatnak testsúlykilogrammonként, négy étkezésre elosztva a nap folyamán. Vegyünk mindkettőre egy-egy példát:

60 x 0,8 = 48 g vagy 90 x 1,6 = 144 g

Hogy érezzük a gyakorlatban is ezt a mennyiséget, érdemes példaként használni a csirkemellet: nagyjából 200-250 vagy 600-700 grammnak megfelelő mennyiséget kellene elfogyasztani belőle napi szinten az ajánlott mennyiség fedezéséhez. Mivel ez rendkívül egyhangú lenne és sokszor igen költséges, be lehet vetni alternatívákat, mint például a fehérjeporok.

A fehérjeporok előnyei

A sportolók és testépítők körében mindig is nagy népszerűségnek örvendtek a fehérjeporok. Egyszerűen, gyorsan és praktikusan magadhoz veheted akár a legkeményebb edzés után is, amikor a legnagyobb szükség van a pótlásra – bár jelenleg is folynak a kutatások arról, hogy milyen létjogosultsága van az anabolikus ablaknak. Ha egyébként megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét fogyasztasz, nincs arra szükség, hogy különösen sokat vigyél be edzés után belőle, hiszen van mihez nyúlnia a testednek.

Apropó, minőség: érdemes alaposan utána járni, hogy mit tartalmaz a fehérjéd, hiszen minden nap ezzel táplálod az izmaidat. Manapság már gyártanak kiváló összetevőkből állati és növényi fehérjeporokat is, így az sem akadály, ha esetleg vegetáriánus vagy vegán vagy, esetleg más speciális étrendet követsz, például a glutén- vagy tejérzékenységed miatt.

A fehérjeporok felszívódásán is sok múlik. Tény, hogy rendkívül finom állati vagy növényi tejjel ez a táplálék-kiegészítő, de ha csúcsra szeretnéd járatni a dolgot, érdemesebb inkább csapvízzel vagy szénsavmentes ásványvízzel keverve elfogyasztanod a fehérjeporod. A fehérjepor helyes használatáról az Intenset weboldalán olvashatsz még bővebben.

Manapság már egészen elképesztő fehérjeporokat gyártanak. Aki rendszeresen fogyaszt ilyesmit, az már tapasztalta: egy jó minőségű fehérjepor a legjobb desszerteket is pótolhatja, segítségükkel pedig örökre elfelejthetjük az egykori forgácsízű rémségeket.