Napjaink egyik legtrendibb kutyafajtája – ismerd meg a francia bulldogot!

0
159
kutya

Ha meg kellene nevezni 3 olyan kutyafajtát, ami manapság igen közkedvelt, akkor a francia bulldog alighanem köztük lenne. 

Bár akadnak, akik el sem tudják képzelni, mit lehet annyira szeretni egy folyton röfögő, pukizó, horkoló állatkában, a többség szerint viszont inkább ellenállhatatlanul édes a kerek szemeivel, hatalmas füleivel, és a pici, tömzsi testével. És miért is vonnánk ezt kétségbe?

Milyen jellemű egy francia bulldog?

Ugyan ránézésre egy cuki, ölelgetnivaló kis kutyusnak tűnik, de a látszat ne tévesszen meg, ugyanis ez a fajta igencsak akaratos tud lenni. Ezt kinyilvánítja azzal, hogy nem fogad szót, vagy épp nehéz megtalálni, hogy mivel etesd, mert csak finnyáskodik például a Petgurutól vásárolt N&D eledelek láttán. 

Ez az akaratosság pedig már kölyökkorban is megmutatkozik, így ha korábban nem edzette meg még az idegrendszeredet egy hasonló habitusú kutya, nos, akkor készülj fel, mert a nevelése nem lesz egyszerű menet. 

A francia bulldogok igazi “hisztigépek” tudnak ugyanis lenni, ha nem csinálhatják azt amit akarnak; ilyenkor előszeretettel hallatják jellegzetes, sokszor fülsértő hangjukat. Amellett, hogy kölyökként szeleburdi, felnőttkorban is csintalan, egy igazi mókamester, aki bármikor kapható egy kis játékra, ezért a gyerekekkel nagyon jól kijön. 

Jelzőkutyaként kiváló, de azért ne vele akard megvédetni a házat a betörőkkel szemben. 

Mire számíts, ha befogadsz egy francia bulldogot?

Ha otthon szereted magad körül a néma csendet és kifejezetten rossz alvó vagy, akkor nem biztos, hogy ez a neked való kutya. A rövid orra miatt ugyanis folyamatosan röfögő hangot ad, és alvás közben bizony nagyon hangosan tud horkolni is. 

Mivel az emésztése nem a legjobb, ezért jobb, ha felkészülsz a “vegyi támadásra”, ugyanis sokat és szagosat pukizik. Ha tehát mellette ülve egyszer csak orrfacsaró bűz csapja meg az orrodat, akkor ne lepődj meg, csupán kis kedvenced jelenlétét jelzi. 

A meleget elég rosszul viseli, ezért nyáron gondoskodj a légkondicionálásról még akkor is, ha épp nem vagy otthon, vagy szerezz be neki egy hűsítő mellényt, matracot. 

Nem az aktivitásáról híres, ezért napi fél-egy óra sétával is kellőképp lefárasztható. 

Etetés és egészség

Sajnos ennél a fajtánál igen gyakoriak a betegségek, ami részben a testfelépítésüknek, részben a genetikájuknak “köszönhető”. Sokuknál alakul ki pollen- és eleségallergia, emiatt hipoallergén eledellel kell etetni őket. 

Mivel hajlamosak a falánkságra, ezért célszerű nagyobb szemcseméretű kutyaeledelt választani, és beszerezni egy habzsolásgátló tálat, amiből nem tudnak olyan gyorsan falatozni. Napi kétszeri etetéssel elkerülhető a gyomor túlterhelése is.

Ezenfelül a francia bulldogokra jellemzőek a különféle légúti panaszok, a porckorongsérv, a bőrbetegségek, illetve véralvadási nehézség. 

Ő tehát nem az a fajta kutya, akivel elég csak évente egyszer állatorvoshoz menni, jobb ha felkészülsz rá, hogy elég gyakori vendégek lesztek a rendelőben. Ennek tudatában dönts a befogadása mellett.