Tapasztalatok kékgalléros dolgozók toborzásához

0
155
nő raktárban

A HR munkatársak jól ismerik a toborzás kihívásait, szinte nincs olyan munkakör, ahová könnyű jó szakembert találni. Az egyik legnehezebb feladat az, amikor nagyobb létszámigényt kell rövid időn belül kielégíteni, például gyártóüzemekbe kell megbízható, hosszú távon is kitartó gyártósori munkatársakat toborozni.

A kékgalléros szektorban egész más toborzási módszerek érvényesek, mint a fehérgallérosoknál. Ezért is érdemes olyan cégekkel együttműködésre lépni, mint a Beraman Hungary munkaerő-kölcsönző vállalat, akik segíthetnek a folyamatban. Nézzük, miben tudnak ők többet nyújtani!

A munkások toborzása nem egyszerű

A jó munkaerő-kölcsönző cégek azonban ezen a téren rendelkeznek a legnagyobb tapasztalattal, ők megtalálják azokat a csatornákat, ahol a kékgallérosok elérhetők. Fontos, hogy az ő nyelvükön beszélnek, szót értenek velük, és így könnyebben magukhoz kötik a szabad munkaerőt. 

Sőt! A toborzás mellett rengeteg adminisztrációs terhet is le tudnak venni a HR-esek válláról. A toborzás és a belépés közötti időszakban hatékonyan menedzselik őket a minimális lemorzsolódás érdekében, támogatják az interjún való megjelenésüket, segédkeznek az üzemorvosi vizsgálatok során, és amennyiben szállásoltatásra van lehetőség, azt is megoldják.

Természetesen ennek is vannak adminisztrációs vonzatai az operatív feladatok mellett. Ha azonban egy jó munkaerő-kölcsönző céggel lép valaki kapcsolatba, akkor biztos lehet benne, hogy ezek a problémák is könnyedén, gördülékenyen kerülnek megoldásra.

Előleg: sokszor ezen áll vagy bukik a munkakezdés

A kékgalléros szektorban dolgozó emberek többsége napról napra él, számukra létfontosságú, hogy minél hamarabb munkába tudjanak állni, és keresetükkel a családjukat támogathassák. Ha valami fennakadás van, vagy elhúzódik a belépési folyamat, akkor más lehetőség után néznek, oda mennek szívesen dolgozni, ahol azonnal kezdhetnek.

Gyakori, hogy előleg felvételére lehet szükségük a munkásoknak az első hónapokban: ennek az adminisztrációját viszont a vállalati HR gyakran nem tudja vállalni, a munkaerő-kölcsönző cégek viszont igen.

További előnyök

Ha a fogadó vállalat hatékonyan tud kommunikálni a kölcsönző céggel, akkor nagy eséllyel hosszú távú együttműködést tudnak kialakítani. Ha tisztázottak az elvárások, akkor a fluktuáció miatt sem kell aggódni, hiszen a munkavállalók is tudni fogják, mire számíthatnak. Bátran  mondhatjuk, hogy a munkaerő megtartásban a kölcsönzőknek is nagy szerepe lehet.