Új építés vagy felújítás esetén hogyan válasszon hőszivattyút?

0
125
hőszivattyú

Az utóbbi években hazánkban is egyre többen választanak hőszivattyút új otthonuk fűtésére, hűtésére és melegvíz-ellátására, de minőségi korszerűsítés esetén is megoldást jelenthet.

Hatékonyabb és fenntarthatóbb megoldást kínálnak, mint a hagyományos fosszilis tüzelésű kazánok, ugyanis az ingyenesen és korlátlanul rendelkezésre álló megújuló energiaforrásokat hasznosítják, valamint alacsony károsanyag-kibocsátás mellett üzemelnek. Felmerül a kérdés, amikor hőszivattyút kell választania otthona számára, hogy melyik rendszer a legjobb. Cikkünkben megosztjuk Önnel a legfontosabb tudnivalókat, tartson velünk!

Maximális komfort az otthonokban

A zöldenergiát hasznosító hőszivattyúk napjainkban a legjobb alternatívát kínálják az otthonok kényelmének biztosítására, ugyanis energiahatékonyan fűtenek, hűtenek és látják el meleg vízzel a lakókat. Az egyszerű fizikán, a hőelvonás elvén működő berendezések nem termelnek, csupán az egyik helyről a másikra mozgatják a környezetből elvont hőt, és ezáltal fűtik vagy hűtik az otthonokat, illetve biztosítják a használati melegvizet. Működésükhöz elektromos energiát igényelnek, ami szolár rendszerrel is biztosítható, így teljesen klímasemlegessé és függetlenné tehető. 

A berendezés hatásfoka típustól függően változik, de sokszorosa a hagyományos gázkazánokénak. Egyetlen hátrányaként a kezdeti magas beruházási költség tekinthető, amely hosszú távon viszont az alacsony üzemeltetési költség miatt kiegyenlítődik, illetve a gáz bevezetésére, kémény kiépítésére sem lesz szükség ebben az esetben.

Milyen típusai vannak, melyiket válasszam?

Attól függően, hogy milyen környezetből vonnak el hőt, a hőszivattyúk három fő típusa közül választhat:

  • A levegő-víz és levegő-levegő, vagyis a léghőszivattyúk a hőt a külső környezet levegőjéből vonják el a kültéri egység segítségével, majd azt egy hőcserélőn keresztül vezetik, mielőtt a meleg levegőt az Ön otthonába juttatják.
  • A geotermikus vagy földhőszivattyúk talajkollektorokat vagy talajszondákat használnak a felszín alatti hő kinyerésére. Ezek hatékonysága és telepítési költségei a legmagasabbak.
  • A víz-víz hőszivattyúk az energiát felszíni vagy felszín alatti vízforrásokból nyerik, és igen hatékonyak lehetnek az alacsony hőmérsékletekkel szemben, azonban a korlátozott elérhetőségük miatt kevésbé elterjedtek, mint a másik két lehetőség.

Alkalmas-e a hőszivattyú az otthonomhoz?

Minden otthon más és más, hogy egy hőszivattyú alkalmas-e az épület fűtésére/hűtésére és melegvíz-ellátására, az számos tényezőtől függ, többek között az otthon méretétől, a telek nagyságától és az igényelt energia mennyiségétől.

A léghőszivattyúk leginkább városi területeken lévő, megfelelő szigeteléssel rendelkező kisebb otthonok számára alkalmasak, míg a geotermikus berendezések többlakásos, társasházi ingatlanok számára optimális.

Új építésű otthonokba a hőszivattyúk a legkorszerűbb alternatívát jelentik, meglévő épületek korszerűsítése esetén számos tényezőt kell megvizsgálni a kérdés eldöntésére.