Beltéri tolóajtók – Árak és egyéb hasznos tudnivalók

0
490
beltéri tolóajtók

Egy lakásfelújítás vagy építkezés alkalmával át kell gondolni, hogy milyen helytakarékos megoldásokkal tudjuk otthonunkat még célravezetőbben kialakítani. Ha egy kisebb lakás vagy ház kialakításán fáradozunk, akkor a beltéri ajtók optimális megválasztásával helyet takaríthatunk meg. Az ajtószárnyak nyitása minden kisebb alapterületű otthonban problémákat okozhat. Sok esetben nincsen elegendő hely, vagy ha van, akkor is a lakótérből veszik el a hagyományos ajtók a helyet. A harmonikaajtók és a tolóajtók pontosan ezekben a helyzetekben nyújthatnak nagy segítséget.

Milyen tolóajtók közül választhatunk?

A kisebb otthonokban a kinyitott ajtószárnyak nagyon sok helyet foglalnak, ezért itt érdemes a harmonikaajtókban vagy a tolóajtókban gondolkodni. A tolóajtóknak kettő nagy csoportját különböztetjük meg. Az egyik típus, amit a fal előtt tudunk eltolni, míg a másik, amelyet a falba épített fülkébe lehet eltolni. Fal előtt futó és falba futó ajtók. Természetesen, ha a maximális helykihasználtságra törekszünk, akkor a falba futó megoldást érdemes választani. Az elegáns és egyben praktikus megoldás ma már egyre több otthonban fellelhető. Ezt azonban utólag beépíteni nehézkes, így akkor érdemes ezt választani, ha még az építkezés előtt állunk és betervezzük a fülkét is építkezéskor. A fülkét általában gipszkartonból alakítják ki, de sokszor a téglafalazat jelenti a megoldást. A tolóajtók például a Szalafa kínálatában felső sín megvezetésűek és alul csak egy apró nyelv látszik, amely alig látható. A két szárnnyal rendelkező ajtókra már szinkron vasalatot szerelnek, hogy egyszerre és könnyedén mozgatható legyen. A fal előtt és a falba mozgatható ajtókhoz is számtalan fogantyút kínálnak, amelyet érdemes úgy kiválasztani, hogy az illeszkedjen otthonunk hangulatához, dizájnjához.

Milyen harmonikaajtók közül választhatunk?

A harmonikaajtókat szintén akkor ideális beszerelni, ha arra törekszünk, hogy minél jobb legyen otthonunk helykihasználtsága. Manapság egyre több otthonban fellelhetők a beltéri tolóajtók és harmonikaajtók. Ahogy a tolóajtók esetében, úgy a harmonikaajtóknál is kétféle megoldás közül választhatunk. A két típus működésében tér el egymástól. Az egyik típusnál a szárny az ajtó függőleges tengelye mentén mozog és fel van függesztve egy ponton. Ez a verzió azért ideális, mert a sínen guruló ajtószárnyak a pántokat nem terhelik. Záráskor az ajtószárnyak egymásra tudnak záródni, így kevés helyet foglalnak. A másik típusnál több kis ajtószárny van, amelyeket szintén felfüggesztenek és ezek teljesen egymásra tolhatók. Az előző megoldással szemben ennek a típusnak hatalmas előnye, hogy az ajtószárnyak teljesen eltüntethetők a falba.

A Szalafa kínálatában megtalálható ECLISSE tolóajtó minden modern lakótérhez megfelelő lehet, de mint mondtuk érdemes előre tervezni a beépítésével. A minőségi és időtálló termékeket már tervezéskor figyelembe kell venni, hogy ne okozzon problémát, ha utólag szeretnénk azt beszerelni. Az ECLISSE tolóajtók kivehető tolóajtó sínnel rendelkeznek, így annak karbantartása sem okoz problémát. A tolóajtókra érdemes árajánlatot kérni, hiszen az függ a mérettől és az alapanyagtól is.